KRISTIANSAND: Red Bull markedsføres i store deler av Europa som en energidrikk. I Norge er den ulovlig å selge fordi den inneholder så store mengder koffein. Mengden er så stor at den er klassifisert som et legemiddel.

Likevel fikk 12-åringen Nicolay Eriksen kjøpt produktet på Markens Is & Godteri i Kristiansand sentrum.

— En hel eske

— Det sto en hel eske med Red Bull sammen med brusen i et kjøleskap. Den kostet 20 kroner, og ingen spurte meg om hvor gammel jeg var, sier Nicolay Eriksen.

Han fikk høre om drikken av to kamerater, som hadde vært inne og kjøpt produktet tidligere på dagen.

— Jeg skulle bevise for min mor at det gikk an, sier han.

Boksen skal ha vært merket med SE.

— Antakelig var den fra Sverige, mener Eriksen.

Fædrelandsvennen kontaktet Markens Is & Godteri for å få en kommentar fra de ansvarlige for bedriften. Betjeningen ville ikke oppgi telefonnummer til sin overordnede, men lovte å formidle saken videre. Senere på kvelden tok Fædrelandsvennen igjen kontakt med butikken, men fikk på nytt kun snakke med betjeningen.

— Jeg har fått beskjed av sjefen å si «ingen kommentar», sa den kvinnelige ekspeditøren før hun la på røret.

Helseskadelig

En importør har søkt Mattilsynet om dispensasjon fra lovverket som forbyr salg av produktet. Mattilsynet var ikke i tvil da de avslo søknaden.

— Konklusjonen er den samme som sist vi vurderte produktet. Vi fraråder sterkt at den kommer for salg i Norge, sier Merethe Steen, leder av seksjonen for kvalitet og ernæring Mattilsynet i Oslo.

I tillegg til store mengder koffein inneholder drikken også stoffene taurin og glukuronolakton. Mattilsynet kan ikke utelukke at noen av stoffene utgjør en helserisiko ved større inntak.

— Det er påvist helsefare ved flere av stoffene i Red Bull. Vitenskapelig kan vi ikke si oss hundre prosent sikre, men vi velger å være føre var, sier hun.

Salg ukjent for Mattilsynet

Det er spesielt barn og gravide som frarådes å drikke Red Bull. Store mengder koffein kan gi kvalme, søvnproblemer og nedsatt appetitt, og barn oppfattes som nervøse ifølge rapporten.

Steen i Mattilsynet er overrasket over at gutten fikk tak i Red Bull i Norge.

— Vi kjenner ikke til at produktet selges ulovlig i Norge, men vil ta tak i saken. Først må vi finne ut hvordan Red Bull havnet i en kiosk i Kristiansand før vi gjør noe mer, sier hun.

I tillegg til Norge har også Danmark og Frankrike i EU innført forbud mot salg av Red Bull. Selv om drikken nå er blitt solgt i en kiosk i Markens, mener politiet dette er en sak for offentlige tilsyn, og ikke for dem.

— Jeg kjenner ikke til liknende saker og vil i utgangspunktet si at det er en sak for andre instanser, sier politiadvokat Ingrid Thorsen.