BYGLAND: Hadde det ikke vært for rovdyrene og norsk landbrukspolitikk hadde ikke Jon K. Nordibø (73) og hans kone sluttet med saueholdet. De stortrives med gårdsdriften på den vakre gården. Men nå slutter også de seg til rekken av bønder i Bygland og resten av Agder som tømmer fjøset for husdyr.

Fra 1994 til nå er antall gårdsbruk som søker produksjonstilskudd i Bygland redusert fra 90 til 39. Få kommuner i landet kan vise til en så drastisk prosentvis tilbakegang.

GJØR VONDT.

— Dette er vel utviklingen, det. Den nytter det ikke å stoppe, sier Jon K. Nordibø.

Han hadde hatt lyst til å drive med sau videre, men i høst savner han 32 lam og 16 sauer. Jon mener ørnen har skylden for mesteparten av tapet. Det gjør vondt for ham. Han har vært i tvil en stund om han skulle fortsette som sauebonde, men sauetapet setter den endelige kroken på fjøsdøra.

Ekteparet Nordibø har ei datter på 20 år. Hun studerer jus. Jon K. Nordibø sier at selv om hun elsker dyr, tror han aldri hun ville komme til å drive gården. Bondeyrket vil aldri kunne konkurrere med dagens lønninger utenfor jordbruket.

SINT.

Sauebøndene Øystein Frøysnes og hans kone Anne Turid på Frøysnes i Bygland har hatt om lag 400 sauer og lam på beite i år. De savner 50 dyr. Ørnen får mesteparten av skylden. Likevel er det politikerne i kommunen, samt rikspolitikerne som lager landbrukspolitikken, som gjør Frøysnes mest sint.

— I Bygland har de til og med lagt ned jordbruksjefstillingen. Hva er det for et signal å sende ut for en kommune som i festtaler og på nettsider hevder at den er en jordbrukskommune? For et år siden ville rådmannen til og med legge ned landbruksvikarstillingen, sier han.

Frøysnes er opprørt over alle nye krav, restriksjoner og straffetiltak som han mener pøses ut over bøndene.

— Kommune og fylke stikker kjepper i hjulene for oss. Får vi ikke ut gjødsla i tide eller ikke har rukket å lage gjødselplaner ilegges vi økonomiske straffetiltak, sier han.

KRISEMØTE.

  • Hva krever du av kommunen?

— At de kaller inn til et krisemøte der vi diskuterer hva som kan gjøres for å redde landbruket i kommunen. Vi må også finne ut hvordan vi skal redde kulturlandskapet. Selv slår jeg på en rekke bruk som er ute av drift. Hva skjer med disse om også jeg slutter? Dessuten må kommunen inn med økonomiske støttetiltak til nyinvesteringer og for å klare nye påbud. Vi som har mer enn 30 sauer i fjøset må installere brannalarm for 100.000 kroner. Det er en halv årslønn. I et hus med barn klarer vi oss med en røykvarsler til 98 kroner, sier han.

— Vil myndighetene at alle fjøs skal bygges om til kafé? Dessuten er det ikke alle bruk som har en foss de kan bygge ut, sier Øystein Frøysnes. Han tar gjerne imot både landbruksminister og bondeorganisasjoner til en alvorsprat.

Landbruksministeren kommer til Bygland i dag.

Tekst: Johs. Bjørkeli

johs.bjorkeli@fvn.no - 90 06 47 70