LES OGSÅ:

— Virket sinnssyk drapsdagen

Hadde sms-kontakt like før drapet

Foreldrene selger huset

Kjørte tiltalte til drapsstedet

Drapstiltalte sliten **

— Stemmer i hodet sa «drep henne»**

Får høre dødskampen

Drapstiltalt risikerer 16 års forvaring

Døde av knivstikk i halsregionen

Politiet kjørte til feil sted

Mobbeoffer ble drapsmann

Utløste voldsalarm før hun ble drept

KRISTIANSAND: — Han hadde tenkt tanken på å drepe Elin. Jeg spurte ham på direkte spørsmål, sa psykolog Mogens Christensen da han vitnet i retten i formiddag.

Selvmordstanker

— Han sa ingenting om metode eller tid, sa psykologen, som sa at tiltalte også vurderte å ta sitt eget liv.

Christensen behandlet tiltalte i en måned forut for drapet på Elin Laursen. De prioriterte tiltalte, for de mente han slet veldig psykisk.

Han utredet tiltalte, og fant ut at han verken var psykotisk eller hadde tegn på asbergers syndrom.

Tiltalte ble heller ikke fratatt tablettene sine, som han hele tiden har hevdet i egen forklaring.

Medisiner

— Han gikk på tabletter, slik jeg oppfattet det. Vi ville vente med å avvikle medikamenteringen. Han hadde gått på en dose veldig lenge. Medisiner ble mye samtaletema, og det som var vanskelig, ble ofte forklart med at han ikke hadde fått nok medisiner. Medikamentene tok veldig mye av oppmerksomheten, sa Christensen.

Psykologen fortalte at tiltalte var veldig opptatt av Elin.

— Han vendte alltid tilbake til Elin, og hans ønske om å ordne opp i forholdet til henne. Han mente det ikke var Elin som ville gjøre det slutt, men at det var familiens skyld at det var blitt slutt, og at han hadde besøksforbud.

Lege i vitneboksen

Også lege Jørgen Christiansen vitnet da saken fortsatte på tredje dagen i Kristiansand tingrett i dag. Han var vikarlege for 27-åringen, etter hans fastlege ble sykemeldt. Første gang han var i kontakt med tiltalte var 26. september 2006, et halvt år før drapet fant sted.

27-åringen har hevdet i sin forklaring at vikarlegen tok fra ham de angstdempende medisinene Alopam, som han hadde brukt i fire og et halvt år.

— Under vårt andre møte i oktober, kom vi sammen fram til at vi skulle redusere dosen og prøve andre metoder. Dosen ble redusert til en tablett om dagen. Han var helt enig i det. Han skulle også oppsøke psykolog i første omgang, sa Christiansen i retten.

Trappe ned

Han rådet 27-åringen til å trappe ned dosen.

— Jeg sa at det er vanedannende, og at effekten kan gå ut etter hvert, noe som gjør at man trenger høyere dose. Siden han hadde gått på tablettene så lenge, syntes jeg det var hensiktsmessig å prøve noe annet.

27-åringen hentet ut 30 tabletter en gang i måneden fram til han ble varetektsfengslet. Fra midten av januar ville han ifølge legen slutte helt på Alopam. Dette varte en drøy måned, da tiltalte ønsket å få tilbake den opprinnelige dosen.

Vikarlegen skal ha sagt at det var greit ved behov at tiltalte tok mer enn den reduserte dosen.

Tre dager før drapet

27-åringen traff vikarlegen siste gang tre dager før drapet. Da var også tablettene et tema.

— Han var opptatt av at han kunne fortsette med tablettene. Det fikk han, sa vikarlegen under vitneforklaringen.

— Oppfattet du ham som psykotisk? spurte aktor, førstestatsadvokat Erik Erland Holmen.

— Nei, svarte Christiansen.

Under samtalene med legen, skal 27-åringen også ha fortalt om forholdet til Elin Laursen. I januar fortalte han at kjæresteforholdet var slutt.

— Han syntes det var vanskelig å godta at det var slutt. Men han avkreftet at han hadde voldelige tanker i forhold til henne, sa Christiansen.