FARSUND: Kuene i Lista Økosamdrifts fellesfjøs på Dyngvoll kan se frem til en komfortabel hverdag i fjøset. Denne uken inngikk eierne en avtale om å installere et høyteknologisk kjøleanlegg som skal sikre dyrene behagelig temperatur og god luft.

Nyanskaffelsen skal leveres om kort tid og blir et referanseanlegg her til lands. Fjøset på Dyngvoll blir det første i Norge med aircondition, skriver Farsunds Avis.

Kort fortalt dreier det seg om et høytrykk-anlegg som via en rekke dyser «forstøver» vann og fordeler det ut i rommet. Det vil verken se vått ut eller føles fuktig. Anleggene minner derfor mye om de som brukes i butikkenes frukt— og grøntdisker, lover den danske leverandøren.

— Luftforbedringsanlegget vil ha som funksjon å redusere temperaturen i melkestallen, samt for kalvene om sommeren, og vil i tillegg holde unna fluene. Det siste kan være like viktig som det første, mener fellesfjøsets eiere, Per Magne Jensen, Per Eirik Jensen og Olav Anda.

Det er ikke første gang de investerer i trivselstiltak for dyrene. Tidligere har eierne kjøpt inn en solid halm-madrass, en såkalt talle, som kuene ligger på.

Det er snart ett år siden Lista Økosamdrift åpnet fellesfjøset på Dyngvoll. Driftsbygningen på 2.600 kvadratmeter, pluss silo, hadde en prislapp på omlag åtte millioner.