BIRKENES/ARENDAL: — Det er en grasiøs elg, sier de tre smedene Steven Carpenter, Terje Granås og Jørn Stampe Nilsen.

De er på gården Ottersland i Arendal kommune der Granås har sitt verksted og er i ferd med å legge siste hånd på en elg av jern som skal pryde Tobias' jorde på Birkeland.

— Kommunen har kjøpt elgen, forteller smed og museumsleder Steven Carpenter.

Men først skal elgen på utstilling i Tyskland. De tre ivrige smedene måler og tegner, og så går Stampe Nilsen løs på elgen med skjærebrenner. Dette er presisjonsarbeid. Alt må stemme for å få hodet til å sitte. Og det haster, for snart må elgen være på plass på ett av oppsamlingsstedene i Europa for å bli fraktet til utstillingen mellom Isselburg i Tyskland og Isselstreek i Nederland. Der skal den stå sammen med hundre andre skulpturer til 28. september.

De tre smedene skal selvfølgelig til Tyskland for å se elgen sin. De er mektig stolte over å ha blitt plukket ut blant 300 smeder fra 16 land til å stille ut arbeidet sitt. Utstillingen har «urkraft» som tema. Og skogens konge må da være en urkraft, mener de tre smedene. Og den er tung, sabla tung. Elgen er skåret ut av en jernplate på to ganger seks meter som veide 1,5 tonn.