MANDAL: — Vi mener bystyret ikke har noe valg i denne saken. Engasjementet om en ny bro har vært så voldsomt at her må Mandals befolkning få sagt sitt, sier Sigurd Bjørn Kastrud. Sammen med Svein Sørensen og Ove Jensen leverte de 310 underskrifter på rådhuset i går ettermiddag.

Kommuneloven sier at det skal være 300 underskrifter for å få opp en sak i et bystyre eller kommunestyre.

— Vi har gått personlig til folk som støtter kravet om folkeavstemning og dessuten hatt en liste i en butikk, sier Kastrud.

Sikret ny liste

Tidligere har de samlet inn 5000 underskrifter mot bro, men disse listene ble kraftig kritisert for mange doble og triple underskrifter fra samme person.

— Vi har sikret oss mot noe slikt på denne lista, sier Kastrud.

Det er fortsatt høyst uklart hva bystyret i Mandal vil si til kravet om folkeavstemning. Arbeiderpartiet, Høyre, SV, Sp og Venstre sier alle nei. Men den største gruppa, Frp, sier ja.

— Vi stiller våre bystyremedlemmer fritt i saken, men alle disse vil si ja til folkeavstemning, sier partileder Kaare Hjorth.

Dermed er det KrF som vil avgjøre spørsmålet. Sammen med Frp danner de flertall i bystyret. KrF er fra før motstander av broa, og fikk trolig mange stemmer fra bromotstandere på denne saken under valget.

Faglig avklaring

— Vi har så vidt drøftet saken, men ikke tatt standpunkt. Før vi kan avgjøre noe, trenger vi en faglig avklaring av konsekvenser fra rådmannens side, sier gruppeleder for KrF, Håkon Sødal.

En ny bybro er en del av en stor reguleringsplan for Nedre Malmø der blant annet det nye kulturhuset skal ligge.

— Vi trenger å vite konsekvensen av å trekke broa ut av planen og hva det vil få å si for selve reguleringsplanen og byggeplanene ellers på Nedre Malmø, sier Sødal.

Selv synes han er det vanskelig å si noe for eller mot folkeavstemning.

— Men jeg heller nok mer for en slik avstemning enn mot når du spør. Men ingen hos oss har konkludert, sier Sødal.

To måneder

Dersom bystyret skulle vedta folkeavstemning, anslår juridisk rådgiver i kommunen, Tore Gullichsen, at det vil ta om lag to måneder før avstemningen avholdes fra vedtaket er gjort.

— Det vil være en del praktiske ting å ordne opp i, blant annet manntallet. Det bør dessuten være en del tid til debatt og en form for valgkamp, sier Gullichsen.