LILLESAND: — Ketil Moe gjorde det umulige mulig for oss, var budskapet fra 40 fullprofesjonelle funksjonshemmede artister lørdag.

VERDENSKJENT.

Historien om Ketil Moe har gått verden rundt. Lillesanderen med diagnosen cystisk fibrose kjempet ikke bare mot sin egen sykdom, men også for å gi funksjonshemmede nye muligheter. Denne kampen for å bringe funksjonshemmede og funksjonsfriske sammen i idrett, arbeid og sosialt samvær kjempet han helt til han døde på vei hjem fra New York Marathon i 1999. Gjennom operamusikalen «My Dream» har historien om Moe og hans kinesiske venn Mark Wangs arbeid blitt hørt og sett over hele verden.

For å hedre Moes minne, ble det i 2005 bestemt at Bankplassen i Lillesand skulle bli oppkalt etter Ketil Moe. I helgen ble den endelig offisielt åpnet, og det i samvær med dem som sto Moe nærmest. Over 60 kinesere, deriblant 40 funksjonshemmede, bidro med utdraget «Some Sunny Day» fra musikalen. Det ble en sterk opplevelse for både publikum og artister.

MISTET FØRLIGHETEN.

Etter å mirakuløst ha overlevd en flyulykke som 12-åring, tok det fem år før kinesiske Mark Wang kunne reise seg igjen. I 1997 møtte han Dronning Sonja og Ketil Moe. Dette førte både til et stipend til den internasjonale UWC-skolen i Fjaler og til et fruktbart samarbeid med Moe. Ti år etter at de møttes, fikk han i helgen hylle sin venn i Moes hjemby Lillesand, foran blant andre Ketils mor, Kirsten Moe.

— Jeg er veldig glad for å få fremføre denne vakre forestillingen sammen med mine kolleger fra Kina her i Lillesand, sier Mark Wang.

RØRENDE.

For mange ble den fargesprakende forestillingen en sterk opplevelse. For i Lillesand er det få som ikke har blitt berørt av Moes sterke historie, og mange møtte derfor opp for å minnes Moe til kinesiske toner på Ketil Moes plass. En av dem var venn og fysioterapeut Finn Bendixen, som fulgte Moe gjennom hele sin kamp.

  • Ketil så muligheter der andre så problemer, mimrer han.

Operamusikalen har blitt fremført i 40 land fordelt på tre kontinenter. Og når Kina neste år er vertskap for de olympiske leker, er det utdrag fra nettopp denne forestillingen som blir fremført under åpningsseremonien til Paralympics. Ikke rart, da både Ketil Moe og Mark Wang har oppnådd heltestatus i landet med over 80 millioner funksjonshemmede.