LILLESAND: — Jeg er sikker på at disse kvinnene vil bli dyktige mentorer og forbilder, ikke bare for kvinnelige politikere, men også for andre kvinner, sa barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem da hun besøkte Lillesand i går.

Norgesmestere?

Landsmøtet har vedtatt at Arbeiderpartiet skal bli Norges mest likestilte parti, og i Aust-Agder stiller partiet med åtte kvinnelige ordførerkandidater. Det var derfor et historisk øyeblikk da disse kvinnene var samlet på Hotel Norge i Lillesand sammen med barne- og likestillingsministeren.

— Jeg regner med at Aust-Agder blir norgesmestere i likestilling. Dette er unikt og historisk, sa Bekkemellem.

Aust-Agder Ap har nominert nesten 50 prosent kvinner på sine lister i alle kommunene, og det er annenhver kvinne og mann på de øverste plassene.

— Vi har flest kvinner i kommunestyret. Nå skal vi øke oppslutningen, sa ordfører i Vegårshei kommune, Maya Berli.

Selvtillit

Aps kvinnelige ordførerkandidater fikk med seg noen gode tips på vei inn i valgkampen.

-Ta fram gutsen! Selvtillit, ydmykhet og edruelighet er viktig, understreket Karita Bekkemellem.

— Vi jentene må stå sammen. Det er mange ting som går treigt, sa ordførerkandidat i Birkenes kommune, Ingeborg Andrea Dale.

Fylkesvaraordfører i Aust-Agder gjennom tolv år, Laila Øygarden, satser nå alt på å bli fylkesordfører.

— Det var helt umulig å skaffe kvinner for å oppfylle 40 prosent likestilling. Nå har vi greid 50 prosent. Vi må stå på kravene og tenke nytt, sa Øygarden entusiastisk.

Lavterskel

På agendaen sto også kommunenes arbeid med handlingsplaner mot vold i nære relasjoner, og barne- og likestillingsministeren fikk besøke familiesenteret i Lillesand, som blant annet driver samordning av kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT). Der ble det gitt en god innføring i hvilke tilbud senteret har.

— Senteret er et lavterskeltilbud som er åpent for alle, og alle typer mennesker kommer hit, sa fagleder Åse Tørring.