Se bildeserie av søppelet

Vet du om ulovlig søppeldumping andre steder på Sørlandet? Tips eller send bilder til oss på nyheter@fvn.no!

IVELAND: I 1999 skrev Fædrelandsvennen om ulovlige søppeldeponier i et privat område rundt Skisland nedover mot Vennesla.

Da lot grunneieren Kjell Reidar Tønnessen et par entreprenørfirmaer tømme avfall fra bygningsarbeid på området, men fikk ryddet opp etter at Iveland kommune grep inn.

Nå har det igjen kommet reaksjoner på avfall i området. Blant annet finner man bilvrak, containere og hauger med jernrør.

Grunneieren forteller at han bruker utstyret og delene i arbeidet, og hevder at plassen har stått slik de siste åtte årene etter opprydningen.

— Jeg fikk en avtale med kommunen om å lagre tingene jeg trengte til entreprenørvirksomheten min. De står lovlig oppsamlet, hevder han.

Griper inn

Helge Håverstad er teknisk sjef i Iveland kommune, og var på befaring i området sammen med teknisk utvalg for åtte år siden.

— Da ble det sagt at noe kunne stå igjen, på grunn av at Tønnessen trengte lagringsplass til utstyr og bruksdeler for entreprenørarbeid. Samtidig har kommunen retningslinjer, og behovet for delene må dokumenteres på en grei måte, sier Håverstad.

Han har ikke vært på området på flere år, men fikk se bildene Fædrelandsvennen nylig har tatt.

  • Det er behov for en opprydning. Kommunen vil ikke tillate at det lagres ting som kan forurense grunnen, er Håverstads reaksjon. Han forteller at det alltid vil være diskusjoner om hvilket utstyr som trengs i en entreprenørvirksomhet, men at det blant annet står en utgått lastebil på området som ikke faller under denne betegnelsen.

— Det er grunneiers ansvar å rydde opp. Hvis han ikke klarer det, må den lokale forurensningsmyndigheten, som er kommunen, gripe inn, sier Håverstad.

Han har ferie for tiden, men skal ta kontakt med vedkommende når han er tilbake på jobb.

Undersøker

Avdelingsingeniør i teknisk etat i Iveland kommune, Knut Gunnar Solberg, var på befaring i området på tirsdag.

— Det er ikke snakk om en søppelfylling, men mer en lagerplass. Plassen ser ikke fin ut, men det er meningen at eieren skal bli kvitt det meste av skrotet, sier Solberg.

Han forteller at han ikke kunne registrere noe akutt forurensing, som oljesøl i området.

Avdelingsingeniøren forteller at de diskuterer om det kan settes opp skilt ved enden av veien slik at folk ikke kjører inn, og at plassen blir skjermet fra offentlig ferdsel.

— Vi har blitt enige om at Tønnessen skal fortsette oppryddingen på plassen, og at han blant annet skal dekke til grustaket med jord, sier Solberg.

Han skal se nærmere på hvilken avtale kommunen gjorde med grunneieren for åtte år siden, og undersøker saken videre.