BYKLE: — Skrotet ligger langs en strekning på sju kilometer inne i Setesdal Vesthei. Verst var det i ei myr, midt i Setesdal verneområde. Der lå en 40 meter lang aluminiumskabel. Jeg tenker med gru på hva som ligger av skrot på resten av linjetraseen.

Torfinn Trydal (55) fra Kristiansand er rystet over at Statnett ennå ikke har fjernet skrotet etter byggingen av høyspentledningen Ulla Førre - Setesdal - Telemark. Den ble anlagt for om lag 35 år siden.

I disse dager laster Statnett opp tonnevis av nytt utstyr til ny kraftledning i Valle, før de har fått konsesjon. Dette fikk Valle-ordfører Steinar Kyrvestad til å ga kraftig ut mot Statnett i gårsdagens Fædrelandsvennen. Nå er det altså etterlatenskaper etter gammel kraftledning som provoserer i Setesdal.

- Provoserende

Nede i et tjern i Haugimellom ligger rustne belter etter en muskegg kraftutbyggerne har kastet fra seg. Tjernet ligger like ved ei turistløype. Det gode fiskevannet blir nå forurenset av skrotet til Statnett. Andre steder ligger rustne skruer og muttere, sju meter lange flate jern, isolatorer og annet skrot. Alt ligger inne fjellområdet i Setesdal Vesthei som er vernet.

— Jeg synes Statnett er veldig provoserende. De durer fram. Det er penger det er snakk om, vet du, sier Torfinn Trydal Han synes det er trist at området inne i familieeiendommen skal bli forsøplet på denne måten.

Taust

Trydal tok via mail opp problemet med Statnett i oktober i fjor. Kai Nybakk i Statnett skriver i mail til kollega Knut Stabell: «Er det Statnett sin ledning. Dette er vel gamle synder, men uansett ikke god reklame. Bør ikke være store jobben å rydde litt opp og ta kontakt med vedkommende.»

Knut Stabell sender mailen videre til Arne Christensen som ber Øyvind Bærhaugen ta fatt i saken og fjerne alle etterlatenskaper Statnett har forårsaket «umiddelbart.»

— Etter kopi av den mailen, har jeg ikke hørt noen ting. Det er uheldig at de ikke har ryddet opp, sier Torfinn Trydal.

Flat

— Jeg er oppgitt. Det er ikke på denne måten vi skal oppføre oss, sier kommunikasjonsdirektør Tor Inge Akselsen i Statnett til Fædrelandsvennen.

Han sier at selv om ledningen har stått der siden før Statnetts tid, så skulle selskapet ha fulgt opp Trydals henvendelse.

— Statnett legger seg flat. Dette har dessverre gått i glemmeboken. Vi skal ta tak i dette. Vi begynner å rydde opp i neste uke, sier Akselsen.