Kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik informerte om status på smitte i Kristiansand i vår sending. Det klippet kan du se øverst i denne saken.

Ønsker du å se hele sendingen i opptak, trykker du her.

Fædrelandsvennens debattstudio

Hva tenker dere om å fortsatt holde treningssenterne åpne, nå disse er stengt flere steder i landet grunnet frykt for smitte spredning, samt lokal erfaring på Spichern?

Paul Frikstad

Har alle som var registrert med bordreservering på Bellini blitt snakket med mhp karantene og testing(oppringt fra restaurant)? Vi er 3 som var der 18:30 lørdag 2.januar med bordbestilling, men gikk i karantene og testing basert på kun fvn innlegget lørdag kveld... Ikke oppringing fra noen.

Tenker bare at kanskje ikke alle har fanget dette opp dersom de var fra utenbys..

Vidar Pedersen
Mari Horve Reite

Kommuneoverlegen skryter

Styrk Fjærtoft Vik er glad for at rekordmange nå ringer og ber om å bli testet. - Det er vårt viktigste virkemiddel i denne situasjonen, og sikrer at vi kan ha kontroll, sier Vik.

Han kom også med ros til utestedene som har blitt rammet av smitteutbrudd, for måten de har håndtert situasjonen på.

Mari Horve Reite

Tror tiltak blir forlenget

De tre i kommuneledelsen tror at de strenge tiltakene blir forlenget litt til, basert på de nasjonale smittetallene, som er kraftig økende.

Hva er resonnementet til kommunen bak det å kreve at lærere gjennomfører fysiske møter, når det fra nasjonalt nivå oppfordres til hjemmekontor og færrest mulig kontaktpunkter, med maks 10 samlet?

Hanne B. Pettersen
Mari Horve Reite

Venter på regjeringen

Nå svarte ordføreren og kommuneoverlegen på dette med videregående skoler og ungdomsskoler. Svaret er at skolene er plassert på rødt nivå av regjeringen, og kommune og fylkeskommune må dermed vente på signaler fra regjeringen her.

Mari Horve Reite

Butikkene har ansvar for antall besøkende

Hvem har ansvaret for å å begrense folk adgang til butikker og kjøpesentre?

- Det er den enkelte butikk og kjøpesenter som har det ansvaret. Men det er en tydelig anbefaling fra regjeringen på at man legger til rette for telling og mulighet til å begrense antall besøkende i en butikk. Vi opplever at de fleste er bevisste, men det er en god påminnelse om at det er butikkenes eget ansvar.

Mari Horve Reite

Ikke mutert virus

Kommuneoverlegen svarer på spørsmålet fra leser om muterte virus.

- Viruset endrer seg hele tiden. Muterte virus er de som er farligere og sprer seg lettere det har vært snakk om. Det er ikke påvist noen slike virus i Kristiansand så langt, sier Vik.

Stenger videregående skoler?

Sarah kristiansen

Foreløpig fortsetter skolene med rødt nivå.

Mari Horve Reite
Mari Horve Reite

Vaksinerer eldre neste uke

Hvordan går vaksineringen i Kristiansand?

- Vi er i gang med vaksinering av de ansatte på legevakten og to fastlegekontor. I neste uke begynner vi vaksineringen av den eldste gruppen som ikke bor på sykehjem. De vil da bli innkalt av sin fastlege, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik.

Bare 4 med ukjent smittevei noe som betyr at situasjonen ikke er ute av kontroll sier kommune overlegen. Det skjønner jeg ikke. De kan jo ha vært i kontakt med masse folk.

Kirsti Andreassen

Kommer det til å fortsette med rødt nivå på videregående skoler?

Henrik Thoresen

Hvorfor tar de ikke en dobbel test av disse på bellini? Pcr testen er ikke til å stole på.

Det har visst seg ofte at når en person tester positiv, så tester seg litt etter så blir det negativ.

Erik Mersland
Mari Horve Reite

- Hvis en vil lufte seg litt nå for tiden og kanskje støtte restaurantbransjen. Bør en det?

- Jeg tenker det er et godt spørsmål. Mange av oss har tenkt at man skulle ha vært ute og spist i helga, og så har vi kanskje tenkt at det ikke er så lurt. Dette er enkelttilfeller, jeg opplever at restaurantbransjen er obs på regler. Hvis bransjen nå blir nøye med å registrere gjester, og det tror jeg, så oppfordrer jeg folk til å spise ute, sier ordfører Jan Oddvar Skisland.

Er det kommet mutert virus i Kristiansand

Hilde Tobiassen

Stenger treningssenter?

Lisa vrå

Ikke foreløpig.

Mari Horve Reite

Kan det bli egne restriksjoner for Agder og ikke bare Kristiansand? For eksempel har veldig mange kristiansandere hytte på Hovden, Bortelid osv. Hvis Kristiansand får strenge restriksjoner men folk kan dra på hytta på Bortelid, Hovden osv. uten samme restriksjoner. Blir vel litt av poenget borte?

Stig Svendsen
Mari Horve Reite

Ansatte har ikke smittet gjester

Når det gjelder utbruddet på restauranten Bellini, vil kommuneoverlegen understreke følgende:

- Det er foreløpig ikke registrert noen tilfeller der ansatte har smittet gjester, sier kommuneoverlege Vik.

Mari Horve Reite

- Ikke situasjon med ukontrollert smitte

- Vi har ikke en situasjon med ukontrollert smitte ute i befolkningen. Bare fire har ukjent smittevei. Så tallet 80 er ikke det viktigste, men hvor disse er smittet, sier kommuneoverlege Styrk Fjærtoft Vik.

Det betyr at situasjonen ikke er ute av kontroll nå, opplyste kommuneoverlegen.

De som blir smittet i dag. Hvor syke blir de ?

Tore Pedersen