Milliard-yacht tatt i arrest

Super-yachten til Andrej Melnitsjenko er tatt i arrest i Gibraltar. Skipet var nylig på besøk i Kristiansand.

Publisert

7. februar var Sailing Yacht A på besøk i Kristiansand. Ved å ta turen til Norge sparte eieren trolig 700 millioner kroner i merverdigavgift. Skipet skal ha kostet 3,7 milliarder kroner. Foto: Holvik, Sondre Steen

Det melder Dagens Næringsliv, som siterer Gibraltar Chronicle.

Ifølge Gibraltar Chronicle er båten tatt i arrest på grunn av en pengekrangel mellom eier Andrej Melnitsjenko og det tyske skipsverftet Nobiskrug.

Verftet skal nylig ha fått medhold i at den russiske oligarken ikke har gjort opp regningen og derfor har brutt kontrakten. Totalt dreier det seg om ubetalte regninger for 15,3 millioner euro (136 millioner kroner).

Les også

Seilyacht til 3,7 milliarder i Kristiansand

Ifølge Gibraltar Chronicle skal hovedkravet, en sluttregning på 9,8 millioner Euro, ha forfalt til betaling 27. januar.

Kom som en overraskelse

En talsmann for «Sailing Yacht A» sier til Gibraltar Chronicle at slike uenigheter ikke er uvanlig, men at avgjørelsen om å ta skipet i arrest likevel kom som en overraskelse.

– Saken er nå i hendene til våre advokater, sier talsmannen, som ikke er navngitt.

«Sailing Yacht A» skal ha vært på vei til et verft i Spania for ytterligere tilpasninger da den gikk i havn i Gibraltar for bunkring. Kort tid etter ankomst skal verftets advokater ha gått til retten med et krav om at skipet tas i arrest.

Sparte 700 millioner

Ifølge Gibraltar Chronicle skal tvisten behandles i retten tirsdag neste uke.

Skipet ble levert ut fra verftet 5. februar. Deretter gikk turen direkte til Kristiansand, trolig for å spare over 700 millioner i merverdiavgift.

Ved å gå direkte til en havn utenfor EU får eierne refundert den tyske merverdiavgiften på 19 prosent, noe som utgjør 703 millioner kroner når båten koster 3,7 milliarder kroner, skriver DN.

Publisert