TVEDESTRAND : Det var i en bolig i Tvedestrands havneområde at politiet og Mattilsynet mandag gikk til aksjon for å beslaglegge øglen, skriver Tvedestrandsposten.

ØGLEMANN: Nils Harald Reiersen i Den Lille Dyrehage på Brokelandsheia bistod med sin øgleekspertise da politiet og Mattilsynet måtte hente ut en iguan. Foto: Den Lille Dyrehage

Det var blitt tipset om at noen oppbevarte en øgle i huset, noe som er ulovlig. Men representantene fra myndighetene var ikke veldig lystne på å ta seg inn i huset uten bistand fra noen med øgleekspertise, ifølge lokalavisen.

Ble tilkalt

Dermed ble Nils Harald Reiersen i Den lille dyrehage på Brokelandsheia tilkalt.

— Det hender at jeg blir tilkalt til å hjelpe når politiet ikke har nok kunnskap om dyret de skal hente. Øgla bodde på badet, så den hadde det bra der og var i fin form da jeg hentet den, sier han til Fædrelandsvennen.

Han forteller at han ikke visste helt hva som ventet inne i boligen, og om det var en øgle som tipset gikk på eller om det var en varan.

Men på badet i boligen viste det seg at beboeren var en grønn iguan.

– Med hale og alt er den på 1, 2 meter. De som eide den viste meg hvor den var, og det hele var ganske udramatisk, sier Reiersen.

Trenger nytt hjem

Den beslaglagte iguanen kan ikke bo på Brokelandsheia, og Den lille dyrehage jobber nå med å finne et nytt hjem for den i en annen park.

– Vi prøver andre parker først, men hvis det ikke går må den dessverre avlives, sier han til lokalavisen.

Ulovlig

Bakgrunnen for at myndighetene gikk til aksjon, er at det ifølge norsk lov ikke er lovlig å ha slike typer dyr.

– I dag er det totalforbud, sier May Sabina Nicolaisen i Mattilsynet i Aust-Agder til Tvedestrandsposten.

Hun var med på aksjonen mandag ettermiddag.

Ifølge Nicolaisen er det ikke ofte Mattilsynet må rykke ut for å foreta beslag av ulovlige dyr.

– Det er noen få ganger i året med ujevne mellomrom, sier hun.