RESPEKT: Wenche Marita Stusvik Stiland er trivselsvakt dette storfri. Blant oppgavene er å sørge for aktiviteter i skolegården, men ikke minst sørge for at alle har det bra. Foto: Jarle R. Martinsen
VESTER: Slike vester går trivselsvaktene rundt med i skolegården. Det gjør dem synlige. Foto: Jarle R. Martinsen
SKILT: Slike skilt er slått opp i skolegården til alle skolene i Mandal, og skal minne elevene om å vise respekt overfor medelever og voksne. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: – Vi skal se om det er noen som går alene og om de heller har lyst å være med å leke, forteller Wenche Marita Stusvik Stiland mens hun veiver hoppetauet rundt.

På seg har hun en oransje vest der det står "Trivselsvakt". Hun og andre fem trivselsvakter fra 6. og 7. trinn har i storefri dratt ut ulike gjenstander i skolegården for å skape aktiviteter for elevene.

Tiltaket er en del av programmet "Respekt" som alle skolene i Mandal er en del av. Gjennom året er det ulike tema som er på dagsorden: Hjelpsomhet, selvtillit, mot, samarbeid, omsorg, tålmodighet, ærlighet og ansvarsbevissthet. Og som sammen er med på å vise respekt overfor hverandre. Ikke bare for de som er på skolen, men også i samfunnet ellers.

– Da vi hadde om omsorg i mai var vi på aldershjemmet i Ulvegjeldet og leste for de gamle. Det likte de, smiler elevrådsleder Sivert Flått (11).

Sosialt miljø

Rektor Anette Stray er ikke i tvil om at deltakelse i respekt-programmet er med på å bidra til elevene har det greit på skolen og å skape et godt sosialt miljø.

– Men det er ikke bare å sette i gang et program for respekt og tro at det løser alt. Dette er en kontinuerlig jobb på alle felt, ikke minst i samarbeidet med de foresatte til elevene, sier hun.

Sa de ble mobbet

Akkurat dette illustreres ved den nylig offentliggjorte elevundersøkelsen. Her kom Frøysland skole som nummer seks på listen over skoler i Vest-Agder som har mest mobbing. 14 prosent av elevene sa at de hadde blitt mobbet de siste månedene.

– Som alle andre skoler tar vi slikt på veldig alvor, sier Stray.

Elevrådsleder Sivert sier at han ikke vet om noen som blir mobbet. – Men det er jo mer enn bare det som skjer synlig. Å bli holdt utenfor leken er jo også mobbing, sier han.

Gir hverandre selvtillit

Derfor er han veldig glad for respekt-programmet. For eksempel trekker han fram det med å gi hverandre selvtillit.

– Det handler om å fortelle hverandre noe hyggelig. Kanskje si at den andre er veldig flinke i noe eller har kule klær, sier Sivert.

Han forteller at når de har de ulike temaene innen respekt så lager elevene film av det de har gjort, og som presenteres for resten av skolen.

I høst skal man ta for seg temaet ansvarsbevissthet.

– Det handler om viljen til å stå for egne handlinger uten å skylde på andre, sier rektoren Stray som tror dette vil gi elevene større ansvar for sitt skolemiljø.