KRISTIANSAND: – At det går an å være så naiv! Jeg er flau over at vi lot oss lure, men jeg er sannelig ikke flauere enn at jeg vil fortelle historien som en advarsel, sier Sonja Askbo (76), til fvn.no.

– Visst er det flaut. Det er mer enn det, rett og slett idiotisk av oss, supplerer mannen Birger (78).

Det var en helt vanlig fredag i januar at ekteparet mottok den litt uvanlige telefonen.

– En hyggelig mann fortalte at teppebutikken hans skulle legges ned, og at jeg var én av ti heldige kunder som skulle få en gave, forteller Sonja.

Pen og hyggelig

Mannen ba derfor om tillatelse til å svinge innom med gaven. Først var Sonja skeptisk, og opplyste om at hun ikke trengte noe gave. Enden på visa ble at han allikevel fikk lov til å komme, og kort tid etterpå svingte bilen inn i oppkjørselen til ekteparet. Ut av bilen kom det som Sonja beskriver som en pen og hyggelig mann, med seg hadde han to ørsmå tepper som han ville gi i gave til Sonja og Birger.

Den fremmede mannen, og ”onkelen” hans som også var med i bilen ble invitert med inn til en kopp kaffe og i løpet av de neste minuttene klarte teppeselgerne å overtale ekteparet til å gå med på et «røverkjøp». For 27.000 kroner skulle de få hele tre tepper. Håndsydde, orientalske og av ekte silke.

– Det var nesten som om vi ble hypnotisert. De var så hyggelige og omtenksomme, sier Sonja.

”Avvis de med en gang, ikke gi de lillefingeren engang

Etterforskningsleder Rune Strømsvåg

Full gass

Ekteparet hadde ikke 27.000 kroner hjemme og mennene spurte derfor om de hadde konto i Postbanken – noe Sonja bekreftet. Dermed gikk turen til butikken, og de fikk tatt ut pengene.

– Jeg leverte fra meg pengene til de gjennom bilvinduet. Så fort de hadde fått pengene ga de full gass og det kvein i dekkene på bilen da de forsvant. Det var da jeg skjønte at noe ikke stemte, sier Birger.

Ekteparet har derfor tatt kontakt med politiet og anmeldt saken.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt en anmeldelse på forholdet, opplyser etterforskningsleder ved Vågsbygd politistasjon, Rune Strømsvåg, til fvn.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SVINDLET: Sonja og Birger Askbo på Flekkerøy trodde de kjøpte håndlagede orientalske silketepper. I virkeligheten ble pensjonistene svindlet. FOTO: KJARTAN BJELLAND

Vanskelig sak

Han sier at politiet i Vågsbygd ikke har mottatt flere anmeldelser på lignende tilfeller.

– Men jeg har sjekket litt i tilgjengelige systemer og funnet flere lignende tilfeller fra andre plasser. Blant annet var det et tilsvarende tilfelle i Telemark like før det på Flekkerøy. Det er tydelig at det her er snakk om noen som reiser rundt, sier Strømsvåg.

Men i og med at ekteparet tross alt har fått tre tepper er det en vanskelig sak for politiet.

– De har jo fått varen, men det som er saken er jo at teppene som blir presentert som om de er av en fantastisk kvalitet og det er de ikke. Sånn sett så er det snakk om et bedrag, forklarer han.

RING POLITIET: Etterforskningsleder ved Vågsbygd politistasjon anbefaler folk å ringe politiet dersom de befinner seg i samme situasjon. FOTO: Arkivfoto.

— Avvis de med en gang

Skulle noen få en tilsvarende telefon om at de har vunnet noe, eller om det står noen på døra som vil selge tepper har Strømsvåg følgende råd å komme med.– Avvis de med en gang, ikke gi de lillefingeren engang. Dette er folk som er voldsomt flinke til å snakke for seg og man må ikke slippe de innpå seg i det hele tatt, råder han.

Skulle man allikevel være i en situasjon der man føler seg presset er det bare å ringe politiet.

– Da har vi i tilfelle en mulighet til å få kontrollert disse menneskene og finne ut av hvem de er. Det kan være greit for oss også å få gjort, forklarer Strømsvåg.

Maskinsydde og av plastikk

Nærmest for å bekrefte at de hadde kjøpt katta i sekken tok ekteparet med seg teppene til Orientalske tepper i Dronningens gate, og der fikk de beskjed om at teppene i hvert fall ikke er verdt 27.000 kroner.

– Teppene er maskinsydde og av plastikk. De er kanskje verdt et par hundre kroner, sier innehaver av Orientalske tepper, Akbar Hafzi.

Han er oppgitt over at uærlige sjeler reiser rundt og lurer folk til å kjøpe verdiløse tepper da han mener at det ødelegger markedet for ham. I tillegg føler han seg misbrukt av svindlerne som gjerne oppgir at de ringer på vegne av hans butikk.

– Det er utrolig frekt og vi føler oss helt maktesløse. De har gjort dette i flere år, sier han.

Har aldri delt ut tepper som premie

Etter et lignende tilfelle i fjor bestemte han seg for å politianmelde saken.

– Så til de eventuelt blir stoppet av politiet så kan jeg ikke gjøre annet enn å be folk være observante på problemet, oppfordrer han.

Butikken har aldri solgt over telefon, og ifølge Hafzi har de heller aldri delt ut noen tepper som premie.

– Sier noen at de ringer på vegne av oss så lyver de, sier han.

Tannpasta

Sonja og Birger Askbo har i vært fall lært en lekse.

– Ingen trenger å ringe på vår dør og be om penger. Ikke så mye som en liten tannpasta skal kjøpes fra dørselgere her i huset, fastslår Birger.