MANDAL: I tillegg krevde Rue at han skal miste retten til førerkort for alltid.

Rue mente tiltalte oppførte seg bevisst grovt uaktsomt denne kvelden. Han burde ha skjønt at kjøringen hans var svært farlig, og meget lett kunne føre til en ulykke.

Rue trakk fram at tiltalte før på kvelden hadde kjørt forbi noen rett ved Lyngdal sentrum i stor fart slik at både den som ble kjørt forbi og bilen som kom i mot måtte bråbremse.

Til tross for tiltalte ble tilsnakket av en av bilførerne rett etter, gjorde det ikke at han tok konsekvensene og tok det mer med ro.

Kappkjøring

Et par timer etter inviterte han en kompis til kappkjøring langs fylkesveien. Først mot Kvavik industriområde, deretter fra industriområdet og ned mot sentrum. Det var da ulykken skjedde. Tiltalte innrømmet å ha hatt opp mot 140 kilometer i timen.

Hellek mente at alle vilkår for å dømme til stede etter tiltalen. Og det er nødvendig streng reaksjon må til for å avskrekke andre fra å kjøre på samme måte.

— Tiltalte bedrev en fartslek i sentrumsområdet av Lyngdal. Går det galt i en slik hastighet, er skadepotensialet voldsom. Det viser jo også utfallet i denne saken, sa Rue.

Han mente tiltalte har vist gravende mangel på respekt for lovgivningen ved å kjøre slik, og at det var helt tilfeldig at ikke flere ble offer i ulykken.

Erstatning

Etter Rue var det bistandsadvokat Anne Rita Meberg sin tur til å legge ned sin påstand på vegne av hennes klient, Lise Sofie Juliussen. Juliussen var samboer med avdøde Odd Einar Hovden.

— Her er det grunnlag for å idømme erstatning til både sønnen til Odd Einar og hans samboer. Tiltalte handlet svært grovt, og Odd Einar Hovden var overhodet ikke å klandre det som skjedde, sa Meberg.

Hun la så ned påstand om opptil 200.000 kroner til Lise Sofie Juliussen og 200.000 til parets sønn, Odd Einar Juliussen.

Uaktsomt

Forsvarer Andreas Bjørn Salvesen slo med en gang fast i sin prosedyre at hans klient hadde kjørt svært uaktsomt. Men han mente at nye bildrap vil skje, rett og slett fordi ungdommen lager sine egne normer og ikke skjønner alvoret.

— Hvordan det som skjedde utviklet seg, var tilfeldigheter. Sett av den andre som tiltalte kappkjørte med hadde klart å kjøre foran. Flaks og uflaks, sa Salvesen.

Han mente tiltalte skulle ha strafferabatt for å ha tilstått og la ned påstand om et års ubetinget og tre måneder betinget fengsel.

Salvesen mente erstatningsbeløpet som Meberg kom med var for høyt, uten at han dermed kom med noe konkret beløp.