AGDER: Over store deler av Sørlandet har folk merket en sur eim i morgentimene. Flere tips har kommet inn til fvn.no. Fra Birkeland i øst og helt til Lund i Rogaland i vest registrerer våre lesere lukten.

— Jeg registrerer det lukter surt. Jeg kjente lukta med en gang jeg kom ut hjemme på Hellemyr, sier Yngve Årøy, som arbeider med samfunnssikkerhet hos fylkesmannen i Vest-Agder.

— Den blir ikke fulgt opp av oss. Lukta kan komme fra Xstrata eller Fiskå, men det er min legmannsvurdering.

— Jeg måtte ut og kjenne etter, men luktet ikke noe. Det er tydelig at mange andre har gjort det. Det er fuktig nå, og lukta sprer seg fort, sier miljøvernsjef Øystein Holvik i Kristiansand kommune.

Ikke Xstrata

Produksjonsdirektør Per Ramsdal i Xstrata har ingen meldinger som tyder på at odøren kommer fra nikkelproduksjonen. Selv kjente han den allerede i Søgne, da han dro hjemmefra.

— Jeg har ikke den ringeste formening om hva det er. Men vi har ingen meldinger om om noe vi driver med på nikkelverket står bak. Det er ikke meldt om utslipp.

Ikke Elkem

Heller ikke Elkem Karbon er en mulig kilde til den sure eimen, sier HMS-sjef Bente Sundby Håland:

— Den luktet ingen ting her da jeg kom på jobb. Denne lukta kjente jeg hjemme på Gimlekollen i dag tidlig - det var som gjødsel, sier hun.

På Tine Meieriet Kristiansand fins det et renseanlegg som biologisk bryter ned vann og melkerester fra produksjonen. Dét kan ofte lukte litt, sier meierisjef Hans Tore Sandsdalen.

— Men dette er ikke en lukt som kan spre seg over store områder, sier han - og har ikke selv kjent noen eim.

Ikke melding om utslipp

Bjarne Lund, brannmester i Kristiansandsregionen brann og redning, kjenner ikke til noen rar lukt. Brannmannskapene har i løpet av natta ikke fått melding om noe utslipp.