KRISTIANSAND: — Jeg ønsket å komme henne til hjelp, men et gjerde hindret meg, forklarte mannen i Kristiansand tingrett onsdag morgen.

Det er dag to i rettssaken der en 25 år gammel mandalitt står tiltalt for drapet på Heidi Thisland Jensen i Mandal i mars. Dagen er satt av til vitner som skal forklare seg, blant annet om hvilke bevegelser drapsofferet og tiltalte hadde denne kvelden.

Kvinnehyl

Asylsøkeren bor for tiden på Ime, like utenfor Mandal sentrum. Drapskvelden hadde han vært på et utested og tatt noen øl. Da han var kommet til E 39 ved 03-tiden hørte han brått et kvinnehyl.

— Jeg så to personer på parkeringsplassen på andre siden av veien. Der så jeg at en mann slo en kvinne med full kraft. Da hun lå nede tok han fart på et par meter og sparket henne, forklarte 48-åringen.

Vitnet vurderte om han skulle ringe politiet eller komme seg over veien for å hjelpe henne.

– Men jeg kom meg ikke raskt over veien fordi jeg ble hindret av et gjerde. Før jeg fikk ringt, kom en politibil som kjørte forbi og ned til et bolighus, fortalte 48-åringen.

Gikk rolig

Han kom seg så over veien, løp ned til politibilen og sa til betjentene at de måtte komme seg til parkeringsplassen der det foregikk noe grusomt.

– Det gjorde de, jeg ble med og da så jeg at gjerningsmannen gikk rolig fra stedet, sa vitnet. Politifolkene gikk straks i gang med førstehjelp.

— Jeg sa til dem at gjerningsmannen var i ferd med å rømme, men politiet sa de skulle finne ham senere. De måtte først hjelpe kvinnen, sa asylsøkeren i retten.

Nektet å svare

Tiltaltes forsvarer, Sigurd Klomsæt, ville vite hvorfor mannen som er fra Tyrkia har søkt om opphold i Norge. Det nektet han å svare på.

— Det er en privatsak som jeg har fortalt til utlendingsmyndighetene, sa vitnet. Klomsæt spurte om hans befatning med drapssaken er en del av hans asylsak. Til det svarte asylsøkeren:

— Herr advokat, jeg har gjort min plikt og fortalt det jeg så denne kvelden og at jeg prøvde å hjelpe et menneske i nød. Nå er jeg ikke i et intervju om min asylsak, sa 48-åringen.

Han fortalte deretter at han hadde fått traume som følge av det han så. – Jeg har fått psykisk behandling for det jeg så. Nå har jeg det bedre igjen, forklarte han og ba om ikke å bli presset med spørsmål om det han var vitne til fordi han da ville få flashback.

Til dette svarte Klomsæt at det måtte han finne seg i ettersom han ikke var sykmeldt.

Asylsøkeren fikk oversatt det som ble sagt via tolk som satt på telefon fra Oslo. Det førte til flere misforståelser i tillegg til at 48-åringen ikke ville svare på alt. Det vil derfor bli vurdert et nytt avhør av mannen med ny tolk