KRISTIANSAND: Under Vesterveibrua er det kaldt om kveldene nå. Gruppen av romfolk som bor her, varmer seg rundt et bål, hvor de også tilbereder dagens middag; koteletter kokt i olje. Og loff.

Langsetter broveggen ligger svartsvidde rester av dyner, soveposer og madrasser. For et par uker siden ble "soverommet" til tiggerne påtent igjen, og de mistet nok en gang det som hjalp dem å holde varmen. Midt i gruppa av sultne mennesker, faller øynene på ei tynn jente med alvorlige øyne, og bulende mage.

— Jeg blir mor i desember, sider Diana Ramona Dian. Selv er hun formelt sett fortsatt et barn. Hun er 17 år, og har tigget på gata i Kristiansand i to år allerede, avbrutt av opphold hjemme.

Hard vinter

Dianas mann Alex er sammen med henne. Det er også hennes mor, Florentina. Men Diana syns ikke utsiktene til å føde i Kristiansand er spesielt lystige. Selv om hun er EU-borger og vil få helsehjelp, trenger hun et sted å være med barnet straks de kommer ut av sykehuset.

— Jeg forsøker å skaffe penger til hjemreise, og ved så vi kan varme huset i landsbyen vår når vi kommer hjem. Men det er ikke så lett, sier hun.

Vinteren kommer snart i Romania også, men det er ikke fullt så kaldt der som i Norge, forteller familien.

Storfamilien sover i dag tett sammen, med pledd som legges på noen brakker som settes inntil broveggen. På de kaldeste nettene overnatter noen av dem i biler.

Grep inn i fjor

For et år siden, var det en annen kvinne i den samme storfamilien, Marinella Alecu (20) som var gravid. Den gangen grep kommunen inn og betalte hjemreise, for å unngå en vanskelig situasjon etter fødsel. (Les artikkelen til venstre) Hvis et nyfødt barn ikke har et akseptabelt omsorgstilbud, må barnevernet gripe inn. Selv om et barn har familie som er rede til å ta seg av det, vil manglende bosted kunne utløse en nødvendig intervensjon fra barnevernets side.

Diana håper hun kan få hjelp til hjemreisen før barnet kommer i desember.

Ikke rett på betalt reise

I fjor gjorde kommunen et spesialvedtak og behandlet Marinellas sak hurtig. Tilbudet om hjelp ble formidlet til henne av kommuneoverlege Vegard Vige på et møte hos Frelsesarmeen.

— Har dere en ordning som gjør at også Diana kan få hjelp til hjemreise før fødsel?

— Nei, vi har ingen slik ordning. Vedtaket som ble gjort i fjor, var et enkeltvedtak i en spesiell situasjon, sier Vegard Vige til Fædrelandsvennen.

- Hva kan dere gjøre i denne saken, da?

— Nå er vi gjort oppmerksomme på situasjonen. Det takker jeg for. Så får vi diskutere det. En slik sak reiser noen dilemmaer. Det koster selvsagt penger om vi etablerer en egen ordning for hjemreise før fødsler. På den annen side må vi se fremover og tenke på hva slags situasjon som oppstår etter en fødsel. Jeg kan ikke si mer nå. Men vi har altså ingen ordning for dette, og fødende har i utgangspunktet ingen rettigheter til betalt hjemreise til hjemlandet, sier Vige.