NYDELIG: Øredølene går mann av huse for å få tak i kompene til Mari Bjerland. Her er det Olaf Kristoffersen som kjøper nummer to, og skryter veldig av kvaliteten. Foto: Odd-Inge R nnign Uleberg
BRØDETS MESTER: Steivor Drange er kvinnen bak bakerovnsbrødene fra Øvrebø gamle prestegård.. Hun er en mester, sies det. Disse er hun fornøyd med selv også. Foto: Odd-Inge R nnign Uleberg
SJEKKER NØYE: Torleif Bjerland (84) fyrer opp et par dager før baking, og har full kontroll på bakerovnen. Her sjekker han at brødene stekes riktig. Nøye, dette. Foto: Odd-Inge R nnign Uleberg

VENNESLA: — Klart det. For dette er gode komper, sier Olaf Kristoffersen, og spør om å få ei til. Han er innom nesten hver eneste gang Mari har kompene klare.

Det er hver siste onsdag i måneden. Da skreller hun og hennes medsammensvorne 80 kilo poteter. Onsdag hadde hun 175 komper klare til bygdefolket.

Hemmelig oppskrift.

— Om jeg har noen hemmeligheter? Ja, selvsagt. Jeg kan gå så langt som å si at jeg har oppi litt semuljegryn. Resten av min spesialoppskrift holder jeg for meg selv, ler den aktive kvinnen på 75 år.

Hun har holdt det gående i over tre år nå, og kompene blir bare mer og mer populære. Utenfor ser vi det nærmeste man kommer bilkø i Øvrebø. Det er mange som skal til prestegården når det er kompedag.

Alt samme handler om kos, folk som liker å treffes og selvsagt penger. Ildsjelene holder kompefest for å få inn penger til driften av Øvrebø gamle prestegård, som er et slags kultursenter i Øvrebø.

Bakerovnen

Ute i det nyoppussede bryggerhuset er det Steivor Drange og 84 år gamle Torleif Bjerland som styrer og steller. Torleif har voktet bakerovnen i nesten ett døgn. Han fyrer opp kvelden før. 45 brød og enda flere wienerbrød skal stekes denne gang.

— Fantastisk å steike i bakerovn. Det blir helt spesielt godt, sier Steivor, som selger unna rubbel og bit hver eneste gang. Ryktene sier hun er en mester med baking.