VENNESLA: — Klart det. For dette er gode komper, sier Olaf Kristoffersen, og spør om å få ei til. Han er innom nesten hver eneste gang Mari har kompene klare.
Det er hver siste onsdag i måneden. Da skreller hun og hennes medsammensvorne 80 kilo poteter. Onsdag hadde hun 175 komper klare til bygdefolket.
Hemmelig oppskrift.
— Om jeg har noen hemmeligheter? Ja, selvsagt. Jeg kan gå så langt som å si at jeg har oppi litt semuljegryn. Resten av min spesialoppskrift holder jeg for meg selv, ler den aktive kvinnen på 75 år.
Hun har holdt det gående i over tre år nå, og kompene blir bare mer og mer populære. Utenfor ser vi det nærmeste man kommer bilkø i Øvrebø. Det er mange som skal til prestegården når det er kompedag.
Alt samme handler om kos, folk som liker å treffes og selvsagt penger. Ildsjelene holder kompefest for å få inn penger til driften av Øvrebø gamle prestegård, som er et slags kultursenter i Øvrebø.
Bakerovnen
Ute i det nyoppussede bryggerhuset er det Steivor Drange og 84 år gamle Torleif Bjerland som styrer og steller. Torleif har voktet bakerovnen i nesten ett døgn. Han fyrer opp kvelden før. 45 brød og enda flere wienerbrød skal stekes denne gang.
— Fantastisk å steike i bakerovn. Det blir helt spesielt godt, sier Steivor, som selger unna rubbel og bit hver eneste gang. Ryktene sier hun er en mester med baking.