KRISTIANSAND: Den irakiske familiefaren er tiltalt for å ha mishandlet sin jevnaldrende kone og to døtre over en periode på tre til fire år. Familiemedlemmene har forklart seg, men i retten mandag trakk kona tilbake sin forklaring om vold og mishandling. Selv hevder den tiltalte at beskyldningene mot ham er satt i scene av barnevernet og politiet, og at de straffbare forholdene er oppkonstruert.

Det mannen mener er oppkonstruert er forklaringene om at han slo kona sommeren 2009 slik at hun måtte sy to sting over nesa. På legevakta forklarte mannen at kona hadde snublet i en hageslange. Kona fikk store bloduttredelser i øynene.

Drapstrusler

I mai 2010 skal han ifølge påtalemyndigheten truet med å drepe kona og brenne ryggen hennes med et gassapparat. Han låste ifølge tiltalen alle dørene og beslagla mobiltelefonene. Mannen skal ha truet kona til å sitte stille for å se da han slo datteren med flat og knyttet hånd mot ansiktet og ellers på kroppen.

Politiadvokat Ingrid Thorsen hevdet i retten mandag at politiet vil bevise at mannen har dratt i håret på kona og den ene datteren slik at deler av håret løsnet fra hodebunnen. Dessuten mener politiet at mannen har drapstruet kona og hennes familie, og krevd at den ene datteren skulle gifte seg som 16-åring med den han bestemte.

Hvis ikke var hun en hore. Ved noen anledninger skal den tiltalte også har brukt kniv i forbindelse med truslene. Ifølge påtalemyndigheten har mishandlingen, truslene og volden pågått i tre-fire år.

— Den tiltalte har et annet kulturelt bakteppe enn oss. Da noen i familien begynte å fortelle andre om hva som skjedde ble det et ærestap. Barnas integrering i det norske samfunnet ble for vanskelig for familieoverhodet, sa politiadvokat Ingrid Thorsen i retten.

Oppløst familie

I dag er familien totalt oppløst. Noen barn har flyttet ut og andre er i fosterhjem etter at barnevernet har grepet inn. Selv har barnevernsansatte ifølge tiltalen blitt utsatt for skremmende, plagsom og hensynsløs opptreden fra tiltaltes side.

Ifølge tiltalen har flere av barna vært vitne til voldsutøvelsen fra fars side.

Kristiansand tingrett startet straffesaken mot mannen i slutten av 30-årene mandag. Saken går for lukkede dører, og varer i seks dager. Tiltaltes forsvarer, advokat Olav Sylte, krevde at pressen skulle stenges ute fra rettslokalet. Dette kravet ble avvist av retten.

I RETTEN: Fra Kristiansand tingretts behandling av familievoldssaken. Fra venstre politiadvokat Ingrid Thorsen, meddommer Anna Ubostad, tingsrettsdommer Gunnar S. Andreassen og meddommer Kjetil Nyquist. Foto: Hallgeir Oftedal