Foto: Frank Mersland

KRISTIANSAND: — En politiker kan ikke jevnlig skrive på en slik side, uten å aktivt ta avstand fra så groteske overtramp. Det er et demokratisk ansvar å gjøre det. Når Steinar Bergstøl Andersen jevnlig skriver innlegg om Frps politikk på ”Få tiggerne ut av Kristiansand”, legitimerer han holdningene som er der. Han rører i grumset for å få stemmer, uten å ta oppgjøret mot helt uakseptable holdninger, sier Kvelland.

Hun sier hun har fulgt med på Facebook-siden ganske lenge. Hun har aldri sett Bergstøl Andersen ta avstand fra noe som helst.

Steinar Bergstøl Andersen er Frps femtekandidat til fylkestinget i Vest-Agder og sjettekandidat til bystyret i Kristiansand.

— Selv vil jeg ikke trykke ”liker” på en slik side, og jeg vil ikke ha mitt navn på siden. Derimot klipper jeg ut de verste innleggene og forteller om dem på min egen Facebook-profil. Frem til nylig snudde man ryggen til slike ting. Nå synes jeg alle har et ansvar for å vise fram trollene og få tatt debatten, sier hun.

Kvelland trekker sammenlikningen til andre hat-sider på nettet og det som skjedde på Utøya.

— Denne siden begynte sikkert med noen som var lei tigging. Helt greit å mene det. Men så øker hatet. Anonyme innlegg går lenger og lenger inn i det menneskefiendtlige. På siden ”Få tiggerne ut av Kristiansand” er nå hele menneskeverdet til tiggerne fjernet. De er blitt skadedyr. Da er man kommet ganske langt på veien mot noe forferdelig, sier Kvelland.

I går la hun ut dette eksempelet på hva som finnes av ytringer på siden:

”Det letteste hadde nok vært å suttet en kule i hodet på de, kjøre ut på havet og feste vekter rundt de så de synker til bunns. Ingen som hadde savna de, i alle fall når de fleste ikke har identifikasjons papirer.”

I alt 2023 mennesker har meldt seg inn på aksjonssiden. Eva Kvelland synes det er skremmende.

— De fleste har gjort dette fordi de er lei tigging, uten å tenke seg om. Men at ikke flere melder seg ut igjen, eller sier fra, er noe underlig. Jeg kritiserer ikke Frp eller Steinar Bergstøl Andersen for å kjempe mot tigging. Det er en demorkatisk rett. Det er noe annet å være mot tiggere. Det alvorlige og usmakelige er at ikke Bergstøl Andersen tar avstand mot så grotekste hat-ytringer.