LILLESAND: Mens stort sett venstresiden og noen fra Høyre gikk inn for utvalget, mente flertallet at et estetikkutvalg var unødvendig, enten utvalget hadde med utenforstående eksperter eller folk fra administrasjonen. Det ble 17 mot 12 til et forslag fra deler av Høyre om et utvalg bestående av fire politikere og tre fra administrasjonen. Mens et forslag fra administrasjonen om et utvalg med tre utenforstående eksperter og to kommunale representanter bare fikk åtte stemmer.

— Estetikken reguleres gjennom regulerings- og verneplaner. Der skal føringene legges. Prosessene rundt dette er grundige, og alle har mulighet for å komme med innspill. Intensjonen bak et estetikkutvalg er sikkert god. Men vi har en administrasjon og et planverk som kan sikre dette gjennom reguleringsplanene, sa Hans-Thomas Nicolaisen (Krf).

Vanskelig estetikk

Harald Bjørløw (SV) sa at estetikk og byutvikling er vanskelig.

— Vi står i Lillesand foran en fortetting av sentrum og et viktig arbeid for at sentrum fortsatt skal være levende. Dette er nesten være eller ikke være for Lillesand som sted. Det vil alltid være mye støy rundt estetikk. Ser vi Norge som helhet, er jeg redd for at det er gjort flere feilgrep enn vellykkede grep når det gjelder utforming av bysentre. Jeg tror ikke at et estetikkutvalg i alle sammenhenger vil sitte med den endelige fasit. Men det ville være en veldig viktig del i denne prosessen. Jeg tror det er helt nødvendig at vi får fokus på estetikk, sa han.

Rådmann Jan Henning Windegaard presiserte at kommunen for tiden har to arkitekter i administrasjonen. Men at man ikke kunne garantere at dette vil vare.

— Vi står overfor en av de sektorene i kommunen som kanskje har størst utskifting av folk. Så det er en tilfeldighet at vi for tiden har to sivilarkitekter her. For øvrig har vi en estetisk veileder her i kommunen som alt er vedtatt, sa han.

- Med gremmelse

Einar Holmer-Hoven (H) sa at hans følelse var at dette utvalget var noe mange i Lillesand ville prøve ut. Thomas Thomassen (Frp) mente imidlertid at et estetikkutvalg ikke er nødvendig.

— Planutvalget med Kari Erdvik som leder har full kompetanse, sa han. Mens Tor Olav Tønnessen (U) lurte på hvorfor man skal prøve noe som er prøvd før med begredelig resultat.

— Jeg er så gammel at jeg husker da Lillesand var fin, med blomsterstativer. Da kom folk og sa: ”Å du, så fint det er i Lillesand!” Så fikk vi et utvalg. Ja, du og du! Med det forsvant fargen på Carl Knudsengården, og de malte med de gamle fargene, farger Gabriel Scott beskrev med gremmelse på side 137 i ”Kilden” – bare se selv! Så satte man et grågrønt punktum på Brentemoen skole. Hvis det er dette som er forskjønnelse av byen – så fri og bevare meg! Man kan ikke opprette et estetikkutvalg uten samtidig å si til planutvalget: Dere handlet dårlig. Det legges opp til et estetikkutvalg som nærmest kan opptre som en løs kanon på dekk og skyte på det de måtte ønske. Da skal vi få det kjekt. Jeg har en berettiget frykt for at dette blir en arena for selvutnevnte profeter på jakt etter en sak, sa Tønnessen.

— Dette rådet skal ikke vedta noe og overkjøre planutvalget. Men de kan være med og gi noen råd. Hvorfor ikke gi dette en sjanse? Jeg kunne godt tenke meg å få noen tips fra fagfolk. Så ligger det i kortene at dette skal evalueres, sa Leif Vagle (A).