KRISTIANSAND: Ellers vil det svi på pungen.

— Hvis påleggene ikke blir etterkommet, vil det bli utstedt tvangsmulkt. Det håper jeg vi skal unngå, uttaler saksbehandler Lise Grundeland fra plan- og bygningsetaten i Kristiansand kommune.

I 2003 avslørte Fædrelandsvennen at båthusene i friområdet ved Løvika ble godkjent gjennom et skrivebordsvedtak uten verken høring eller politisk behandling. Siden har oppryddingen pågått.

15 av 23 båthus

Nå har Fylkesmannen stadfestet kommunens vedtak for den enkelte bod, og det er tid for å sette hardt mot hardt. En av båthuseierne ligger litt foran de andre i løypa, og må betale 20.000 kroner i mulkt om ikke tilbygg med terrasse og trapp er fjernet innen 15. desember.

Kravet om tilbakeføring og riving rammer om lag 15 av totalt 23 båthus i rekken ytterst på Andøya. De fleste skal være innstilt på å rette seg etter etatens varsel om pålegg.

I 2009 vedtok bystyret ny reguleringsplan for båthusene, der husene og bryggene får stå. I bytte skulle det åpnes for ferdsel bak og mellom bodene, slik at folk kan ta en bryggesleng i Løvika.

— Jeg tror eierne begynner å bli mette av saken, uttaler formann Ingunn Holvik i Løvigen Bådhusforening, som personlig går klar av påleggene.

- Henger ikke sammen

— Er det blitt et greit utfall for eierne?

— Nei, egentlig ikke. Man får lov å ha en verandadør i andre etasje, men ikke trapp ned. Så man må hoppe! Det henger ikke helt sammen, illustrerer Holvik. Eieren som har fått varsel om tvangsmulkt ønsker ikke å kommentere saken overfor Fædrelandsvennen.

Det var i 1992 at daværende plan- og bygningssjef i Kristiansand på en ureglementert måte vedtok at det kunne bygges båthus i et friområde i Løvika ved Andøya. I 2000 begynte Hillside AS å reise båthusene, som ikke er godkjent for overnatting. Mange tiltak ble godkjent av kommunen, men slett ikke alle.

Kommunen erkjente feil i saksbehandlingen, derfor vedtok bystyret at båthusene og bryggene får stå, dessuten at eierne beholder takvinduer, gavlvinduer og kvister.