MANDAL: – Vi bedrev overhodet ikke noe spill om ordføreren etter valget. Vi ville selvsagt gjerne ha vervet, men ikke for en hver pris, sier Flåt.

Nå har det kommet fram at både han og Tore Askildsen visste to uker før ordførerkonstitueringen at Bodil Ruud ville melde seg ut av KrF og bli uavhengig representant. Dermed hadde ikke KrF og Ap lenger flertallet samme med V, SV og Miljøpartiet.

– Hun sa tydelig i fra at hun fortsatt støttet Askildsen som ordfører. Og ettersom hun var valgt inn på KrFs program, antok vi at vi ville få støtte fra sak til sak. Av den grunn var det naturlig å fortsette forhandlingene med Arbeiderpartiet slik at vi til slutt fikk ordførervervet, sier Flåt.

Nå – vel et år etter – er fasiten at Ruud konsekvent har holdt seg til den borgelige blokken i så godt som alle saker. – Derfor sitter vi nå uten reell makt. Og hadde jeg visst den gang hvordan forholdene ville bli i mandalspolitikken, hadde vi aldri gått inn for Tore som ordfører, sier Flåt.

Ruud stemte i mot

Når det gjelder hva som skjedde i fjor høst sier han dette:

– Rett etter valget var det klart at KrF hadde gjort det dårlig. Vi sonderte terrenget og fikk vite at Ap var interessert i et samarbeid der vi kunne få ordføreren. Dermed sto vi med et valg om enten å få ordføreren eller fire år i opposisjon, sier Flåt.

I et møte i lokallaget sammen med bystyregruppa ble saken drøftet. Da gjorde Bodil Ruud det klart at hun ikke ønsket et samarbeid med venstresiden. Resten av bystyregruppen stemte imidlertid for.– Derfor gikk vi for dette, sier Flåt. I ukene som fulgte hadde han lite og ingen kontakt med Ruud, før han fikk e-posten om at hun ville melde seg uavhengig.

– Jeg forsto ikke sprengkraften i at hun meldte seg ut, sier Flåt.

Lå i luften

Han sier at det "lå i luften" at hun ville melde seg og at det var noe "alle" visste. – Jeg trodde derfor dette ikke var noe å meddele andre. Ja, vi drøftet ikke det heller jeg og Tore, sier Flåt.

– Det høres veldig rart ut?

– Ja, det er lett å se i ettertid. Og er bare å beklage når jeg nå ser reaksjonene. Men det var verken et spill eller forsøk på å kuppe ordførervervet på feil grunnlag, sier Flåt.

I dag er han ikke lenger delaktig i politikken, men ber Askildsen fortsette. – Det gjelder nå å komme seg gjennom resten av denne bystyreperioden på best mulig måte og ellers oppfordre alle i bystyret om å opptre ansvarlig til beste for Mandal, sier han.

Bodil Ruud ønsker ikke å kommentere denne saken.