– Høyre sentralt prøver å gi seg ut for å være et velferdsparti, men Grundekjøn viser ekte, gammeldags høyrepolitikk, mener Freddy de Ruiter som sitter i transport— og kommunikasjonskomiteen for Aust-Agder på Stortinget.

Hva mener du? Si din mening nederst i saken!

Vil ha klarhet

Allikevel roser Ap-politikeren Arvid Grundekjøn (H) for å være ærlig, men ønsker mer klarhet fra ordføreren.

– Er det slik at Høyre ønsker å overlate bygging av velferd til frivillige organisasjoner og giverglede? Hva skal overlates til privat sektor? spør de Ruiter.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) mener at han er på linje med resten av Høyre.

Dynamisk: Arvid Grundekjøn står for et dynamisk syn på hvordan verdiskapning kan stimuleres. ? arkivfoto

– Slik verden ser ut i fremtiden, kan ikke staten løse alle oppgaver i samfunnet. Staten har et ubetinget ansvar for å sørge for de svakeste i samfunnet, syke, eldre og rusmisbrukere. For å kunne gjøre det må friske menneske kunne gjøre mer selv, og vi trenger et samspill mellom offentlig sektor, frivillige organisasjoner og næringsdrivende for å få dette til, sier han.

Frykter mindre bredde

Dersom idrett og kultur kun skal sponses av privat sektor frykter Ap-politiker Freddy de Ruiter at det blir en mindre bredde i tilbudene.

– Da er det helt opp til næringslivet hvilken kultur og hvilken idrett de vil fremme, mener de Ruiter.

Grundekjøn mener at næringslivet i større grad kan være medspillere for å sikre bredde innen kultur og idrett.

Han er glad for at utspillet hans har skapt engasjement.

– Jeg ser at noen oppfatter meg som kald og kynisk. Jeg tror dette skyldes misforståelser. Jeg ønsker å fornye velferdsmodellen for å bevare velferdstilbudet. Vi må la privatpersoner og bedrifter beholde mer av pengene sine selv, og oppmuntre til et større felles samfunnsansvar, sier Grundekjøn.

– Svekket velferdstilbud

Freddy de Ruiter er overbevist om at velferdstilbudet vil bli svekket med en slik ordning.

– Jeg tviler på at det vil komme inn nok midler. Det er ikke noe som tyder på at velferdstilbudet blir like godt når vi ser på andre land der private, kommersielle aktører sørger for velferdstilbud. Jeg ønsker meg ikke USA-lignende tilstander, sier de Ruiter.

Han påpeker at han ikke har noe i mot at næringslivet sponser kultur, forskning og utdanning, men mener at dette skal komme som et supplement til skattekronene, og ikke som en erstatning.

– Jeg vil bevare den solidariske velferdsmodellen, der alle betaler etter evne, sier de Ruiter.

– I bunn og grunn handler det om politikk og hvem som bestemmer. På Sørlandet står vi overfor grunnleggende utfordringer. Det er fremdeles store sosiale forskjeller, og dette løses ikke med velferdskutt. Jeg tror heller at forskjellene blir større med den politikken Grundekjøn fører, fortsetter Freddy de Ruiter.

Ønsker endring

Ordfører Grundekjøn er ikke fornøyd med hvordan velferdsmodellen fungerer i dag, og mener at det er på tide å tenke nytt.

– Vi må ha et mer dynamisk syn på hvordan verdiskapningen kan stimuleres ytterligere. Privatpersoner og bedrifter må beholde mer av pengene sine, og vi må legge til rette for vekst i næringslivet. Når privatpersoner og næringsliv får større kontroll over ressurser settes de i stand til å kunne ta et større samfunnsansvar. mener Grundekjøn.

– Jeg er overbevist om at den politikken jeg fører er til samfunnets beste. Både høyre og venstresiden vil sikre velferd og et godt samfunn. Vi er bare uenige om hvordan vi skal gjøre det, sier ordfører Arvid Grundekjøn.

Kristisk: Er det slik at velferden skal være avhengig av frivillige organisasjoner og giverglede? spør Freddy de Ruiter. ? arkivfoto