MANDAL: Listen over kriminelle handlinger politiet har satt mennene, på henholdsvis 19, 19, 21 år, i forbindelse med er lang og hendelsene omfattende.

Stjal bil og elektronikk

Natt til 5. mars i fjor gjennomførte mennene et innbrudd ved Kvavik Auto i Lyngdal. Et vindu ble brutt opp med brekkjern og mennene stjal flere bilnøkler.

Utenfor firmaet ble en varebil stjålet. Bilen ble kjørt til Tema Fritid, hvor to av mennene tok seg inne.

Bærbar datamaskin, GPS, høretelefoner, en DVD-spiller, CD-spillere og mobiltelefoner var utbyttet. Like etterpå solgte mennene noe av tjuvegodset til to personer i sentrum av Lyngdal.

Raider bensinstasjon

Natt til 23. juni i fjor var to av mennene på ferde igjen. Ved Shell-stasjonen på Vestnes i Mandal gjennomførte to av de tiltalte og ytterligere en person innbrudd. Inngangsdøra ble brutt opp og cirka 166.000 kroner i kontanter, telekort for cirka 20.000 kroner og tobakksvarer for cirka 8000 kroner ble stjålet.

Flere av de tiltalte mennene er tidligere dømt for vinningskriminalitet. Dette reagerte retten på i skjerpende retning.

– Ut fra Høyesteretts praksis skal det reageres strengt mot gjentatt vinningskriminalitet. Ved det grove tyveriet på Shell Vestnes bensin i Mandal ble det stjålet for opp mot kroner 200.000, skriver retten i dommen.

Fyllekjørte

Den ene 19-åringen ble tatt for å ha fyllekjørt, stukket av fra politikontroll, unnlatt å oppgi personalia til politiet, gjøre tyveri og bruk av hasj.

Politiet satte straffen til fem måneders fengsel. Mannen må i tillegg betale 3000 kroner i bot til statskassen, mister førerkortet i to år og må betale drøyt 206.000 kroner i erstatning.

Fellesstraff

Den andre 19-åringen ble frikjent for et innbrudd i Tønsberg og et Visa-kort-tyveri. Han ble i tillegg til de nevnte hendelsene overfor dømt for heleri av en stjålet datamaskin. Retten dømte mannen til åtte måneders fengsel. En stor del av fengselsstraffen var fellesstraff fra to tidligere saker hvor 19-åringen tidligere er blitt dømt. Mannen ble også dømt til å betale drøyt 206.000 kroner i erstatning.

Kjørte for fort

21-åringen deltok ikke under innbruddet på Shell, men var delaktig under innbruddet ved Kvavik Auto og Tema Fritid. I tillegg ble han tatt for å ha kjørt i 127 km/t i 80-sonen i Kristiansand. Straffen ble satt til fengsel i 75 dager, men 45 av dagene blir gjort betinget. Mannen mister i tillegg førerkortet i fem måneder.