HOVDEN: Det forteller brannmannen Sigbjørn Justnæs, som i formiddag ble hjelpeløst vitne til at bilen hans brant opp.

Justnæs var oppe på hytta ved Ørnefjell på Hovden for å male.

– Jeg hadde akkurat fått lagt på et strøk da jeg hørte et lite smell. Omtrent som et skudd. Jeg syntes det var tidlig å starte jakta, men det er jo tross alt Bykle. Da det kom et skuddlignende smell til, tenkte jeg at det sikkert var grunneieren som skjøt inn rifla. Men så kom det et skikkelig smell. Da våknet brannmannen, forteller Sigbjørn Justnæs som gikk ut på verandaen, og så bilen stå i full fyr utenfor hytta til foreldrene.

Ringte kollegene

– Det var veldig rart å være på den andre siden, og måtte ringe til kollegene på 110 og varsle brannen, forteller Justnæs.

Brannen ble meldt klokken 10.58. – Jeg underviser jo i dette. Først varsle, så begrense skadene og forsøke å slukke, terper Justnæs.

– Det var ikke noe greit. Jeg løp og hentet to pulverapparater, og tenkte at hvis noen burde klare å slukke den brannen, så skulle det jo vært meg. Men apparatene hjalp ikke mye. Så hentet jeg hageslangen. Det var en fryktelig følelse å stå der med den fisle-strålen fra vannslangen. Det er jo sånt vi pleier å le av når vi kommer til et brannsted. Det hjalp ikke mye, men jeg tror det forhindret brannen i å spre seg til hytta. Så reddet jeg i alle fall den, sier Sigbjørn Justnæs.

Fra brannvesenet oppsummeres saken slik:

– Mannskaper fra Hovden og Bykle rykket ut og fikk slukket brannen raskt. Bilen var utbrent, årsak er ukjent, opplyser overbefal Olav Nese ved Setesdal brannvesen.

Forferdelig lang tid

– Hvordan var det å være på den andre siden?

– Men det var forferdelig lenge å vente på brannvesenet. Vanligvis er det jeg som er på tilbudssiden. Denne gangen var jeg kunde. Og satt der med den vonde følelsen i magen. I fremtiden vil det være lettere å vite hvordan de har det, de vi kommer for å hjelpe, sier Justnæs.

Etterforsker

– Årsaken til brannen er ikke kjent, forteller politiførstebetjent Dag Hoved ved Bykle og Valle lensmannskontor.

Sammen med Sigbjørn Justnæs vurderte han åstedet da brannen var slukket.

– Han har jo greie på slike ting, bemerker Hovden.

– Jeg tror det må være noe elektrisk, sier Sigbjørn Justnæs, som i sitt eget hode har gått gjennom alt som lå i bilen med tanke på om noe kan ha tatt fyr.

– Malingen var vannbasert, så den kan det ikke ha vært. Det var ikke tatt ut noe aske. Posen med søppel var brent ovenfra og ned, ikke innenfra og ut, så brannen har ikke oppstått der. Nei, jeg tror det må være noe elektrisk, sier Justnæs.

– Det var kupeen som brant opp. Ikke motoren. En teori er at det kan ha vært mus i bilen som har gnagd på ledninger og skapt kortslutning. Det har skjedd før, sier Dag Hovden.