KRISTIANSAND: Synes du dette er innenfor eller utenfor reglene om ikke å larme på en helligdag?

Herlig Land-innehaver: — Beklager på det dypeste

Paragraf tre i Lov om helligdagsfred sier dette:

”På helligdag fra kl 00 til kl 24 samt påske-, pinse- og julaften etter kl 16 skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.”

Langfredag er en av årets helligste dager. Men på utestedet Herlig Land brukte man dagen da snekkersønnen fra Nasaret ble korsfestet på Golgata, til snekring og ombygging. Hvinene fra en elektrisk sag fylte Torvet utover Langfredag ettermiddag.

- Mangel på folkeskikk

Prost i Domkirken, som ligger like ved, Bjarne Sveinall, synes ikke det passer seg å arbeide på en Langfredag.

— Det har med mangel på folkeskikk å gjøre. Å være i en arbeidssituasjon med bråkete verktøy på en Langfredag, passer seg ikke, synes jeg. Det har med respekt for høytid og andres menneskers tro og fritid å gjøre, sier han.

- Er respekten for det hellige mindre enn før?

— Da må man definere det hellige. Vi får nye religioner og nye høytider å forholde oss til. Men generelt kan vi vel si at respekten for høytid er mindre enn før, sier han.

Da fvn.no oppsøker Herlig Land for å finne ut hva som foregår, hentes en polakk som sier han heter Mentor. Han jobber i SBS vedlikehold og sier han ikke har hørt om Lov om Hellidagsfred.

— Må vi, så må vi. Vi må arbeide for å rekke å bli ferdige med det vi skal. Vi pusser litt opp, reparerer bord og så videre – og vi har altså kun en sag i gang her utenfor.

- Har dere søkt om dette?

— Nei, må vi det?

- Synes du det passer seg?

— Må vi så må vi, som sagt.

- Ingen kommentar

Patrick Axelsen kommer ut. Han sier han arbeider for innehaver Geir Legreid, og at han ikke har noen kommentarer til saken.

— Dere må ringe Geir Legreid selv, men ikke før tirsdag.

— Har du hørt om Lov om Helligdagsfred, og synes du dere er innenfor eller utenfor regelverket?

— Som sagt, ingen kommentar. Ring tirsdag.

Sogneprest i St.Ansgar katolske menighet i Kristiansand gikk sammen med fem, seks prester fra Den norske kirke og 200 andre korsvandring gjennom byens gater fredag. Da de stoppet for å be på Torvet, lød sagen nesten høyere enn bønnen.

— Jeg la merke til det, absolutt, men har ikke noe behov for å reagere. Helligdagsfreden er etter hvert en tapt sak. Folk må gjøre som de selv føler riktig, avhengig av hva slags tro de måtte ha. Så lenge jeg får lov å holde Langfredag hellig, uten at noen hindrer meg i min trosutfoldelse, er jeg fornøyd, sier han.

Få helligdagssaker

Jourhavende jurist i Agder politidistrikt, Cecilie Pedersen Hille opplyser at Lov om Helligdagsfred sjelden brukes.

— Vi har svært få saker om dette, og selv har jeg aldri vært borti en sak i forhold til den loven. Det snakkes om utilbørlig larm. I hver enkelt sak må man vurdere hvor sjenerende støyen er. Det vil være mer alvorlig hvis støyen skjer i sentrum av en by enn på et sted hvor ingen andre sjeneres, sier hun.

Brudd på helligdagsfreden kan straffes med bøter.

— Synes du en elektrisk sag på et torv er greit eller ugreit?

— Siden jeg ikke har hørt sagingen selv, vil jeg ikke kommentere det, sier politijuristen.

HVA MENER DU? ER DET GREIT MED STØY PÅ HELLIGDAGER?