KRISTIANSAND: Dagbladet skriver at ingen politidistrikter fanget opp riksalarmen fra Kripos 22. juli. I åtte distrikter var alarmen slått av.

— I Agder politidistrikt var riksalarmen slått på, men den fungerte heller ikke hos oss, bekrefter sjefen for operasjonssentralen, overbetjent Bård Austad.

— Den fungerte med andre ord ikke som den skulle, men dette fikk ingen operative konsekvenser. Vi fikk riktignok telefoner fra folk som fortalte oss om at det var skyting på Utøya. Det skjedde like før vi selv klarte å fange opp hva som skjedde. Likevel var det lite vi kunne gjøre her hos oss med den operative delen på et helt annet geografisk sted, sier Austad.

Han forlot kontoret sitt klokka 15.30 den dagen bomben smalt i regjeringskvartalet, og skulle starte på ferie denne fredagen. I stedet returnerte Austad til operasjonssentralen og jobb.

Etablerte egne kommunikasjonslinjer

— Vi fikk etter hvert beskjed om at det var slått terroralarm og riksalarm. I Agder politidistrikt etablerte vi god kommunikasjon til sentrale ledd i Oslo via den lokale enheten til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Parallelt med dette fikk vi i stand god kontakt med staben i Politidirektoratet. Hvorfor riksalarmen ikke fungerte får vi komme tilbake til senere, men den var ikke avslått hos oss, sier Austad.

Han opplyser at det ble gjennomført "visse beredskapstiltak" også lokalt etter hendelsene om ettermiddagen 22. juli.

— Vi tok de grep som var nødvendig å ta, sier han.

Databasert

Riksalarmen er en nasjonal varsling. Systemet er databasert, og utelukkende konstruert, med sikte på store hendelser.

— Selve systemet er naturlig nok sjeldent i bruk. Vi bruker alarmsystemet i Agder politidistrikt av og til i forbindelse med varsling av andre politidistrikter når dette er nødvendig, sier Austad.

Riksalarmen ble testet for et par uker siden, skriver Dagbladet. Fungerende politidirektør Vidar Refvik sier til avisen at også under denne testen var det svikt i riksalarmen.

Tre politidistrikter fanget da ikke opp varslingen fra Kripos. Politidirektøren ønsker ikke å si hvilke distrikter dette var. Heller ikke sjefen for operasjonssentralen i Agder ønsker å kommentere dette.

Riksalarmen var aldri testet av politiet før den ble utløst 22. juli.