KRISTIANSAND: – Det er feigt ikke å ta imot de flyktningene staten ber oss om. Kristiansand fikk bosettingsprisen i 2010. Vi er blant de beste i landet på å bosette og integrere flyktninger, og bør stolt følge opp, sa Vige da formannskapet tok en endelig avgjørelse onsdag.

Han var opprørt over helse— og sosialstyrets vedtak dagen før, som gikk ut på for første gang å avvise det antall flyktninger staten ber om. Ap vendte om, og var lydhøre for Venstres argumentasjon.

– Vi må åpne kommunedøra og la flyktningene delta i den integreringskjeden vi har. 3500 flyktninger har fått oppholdstillatelse, men ikke noe sted å bo. Vi må ta vår del av ansvaret, og ta oss av mennesker på flukt, sa Aps gruppeleder Mette Gundersen.

Kapasitetsproblemer

Venstre og Ap tapte kampen. Flertallet valgte å gå imot en økning av bosettinger i år, og opprettholder i stedet antallet på 140. Neste år skal det bosettes 160, i stedet for 180 som Integrerings— og mangfoldsdirektoratet ber om.

– Når vi tar imot flyktninger, skal vi sørge for at de har det bra, begrunnet Arvid Omdal (KrF).

– Vi er positive til å bosette flyktninger, men vi kan ikke overse rådmannen som viser til at kommunen har kapasitetsproblemer, sa gruppeleder Odd A. Salvesen (Pp).

– Vi har to skoleklasser på Slettheia med bare én elev med to norske foreldre. Det viser at vi ikke har vært flinke nok på bosetting, sa gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp).

– Bedre enn asylmottak

Abdullahi M. Alason (Ap) er rådgiver i Imdi, og var tydelig skuffet.

– Det er kostnadsbesparende for samfunnet å bosette flyktningene i kommunene, fremfor å la de bo lenge i asylmottak, sa han.