KRISTIANSAND: Det viser ferske tall fra Utrykningspolitiet (UP).

— Hyggelig utvikling.

  • Det er en hyggelig utvikling, men det er vanskelig å gi et godt svar på hvorfor det er slik. Vi har kontrollert noen færre biler enn året før, men det er ikke snakk om så mange at det burde gjøre noe utslagene på statistikken. Vi kan jo håpet at det er færre som kjører i påvirket tilstand, sier UP-sjef i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad, til fvn.no.

Mens 15 sjåfører i juni og juli ble anmeldt for kjøring i ruspåvirket tilstand på veien i Agder, ble det i samme periode i fjor anmeldt 38 sjåfører.

UP-sjef Øystein Krogstad.

Blant de 15, som ble tatt i sommer, ble seks sjåfører fratatt førerkortet. I 2009 ble det beslaglagt 18 førerkort i løpet av juni og juli.Hvis man går tilbake til 2008 ble det i de to sommermånedene beslaglagt åtte førerkort for kjøring i ruspåvirket tilstand. Totalt ble 22 sjåfører tatt for ruskjøring.

Blant sjåførene, som er tatt, men ikke fratatt førerkortet, finner man i hovedsak to grupper. Førerne har enten ikke førerkort i utgangspunktet, eller har blitt målt til en alkoholkonsentrasjon i blodet på mellom 0,2 og 04 promille. Da gjøres det normalt ikke førerkortbeslag. (Se faktasak).

«Multikontroll».

Ifølge UP-sjefen er det helt slutt på at politiet gjennomfører det man før omtalte som ”promillekontroller”. Nå utfører Utrykningspolitiet ”multikontroller”.

— Promillekontroller var en lite effektiv måte å kontrollere bilførere på. Nå står vi gjerne med lasermåler og kikkert og kan dermed kontrollerer både fart, bilbelte og mobilbruk. Når sjåføren blir stoppet gjennomfører vi nesten uten unntak ruskontroll, sier Krogstad.

Mens omkring 12.000 sjåfører i Ager ble kontrollert i juni og juli i år, ble omkring 15.000 sjåfører kontrollert i samme periode i fjor.