KRISTIANSAND: Kristiansand tingrett har dømt den eldste av de to, en 24-åring, til fengsel i to år, derav fire måneder betinget med en prøvetid på tre år. Den yngste, en mann på 20 år, fikk ubetinget fengsel i halvannet år.

Begge ble funnet skyldig i å ha kidnappet den sterkt berusede mannen fra Østfold i sentrum av Oslo natt til 24. september i fjor. Han ble tvunget til å gi fra seg mobiltelefonen og et 1100 kroner. Som straff for at han hadde sagt at han ikke hadde mobil, ble han ilagt en bot på 25.000 kroner.

Det var ikke penger tilgjengelig på kontoen hans. Derfor ble mannen tvunget inn i sin egen bil, og kjørt til hjemstedet. Her fant han 34.000 kroner i kontanter i sitt eget hjem, mens kona vettskremt sto og så på, og ble bedt om å søke sikkerhet for seg og barna.

Mannen ble videre tvunget til banken, hvor han måtte ta ut ytterligere 20.000 kroner. Deretter tok de to bilen og kjørte vekk. Underveis ble østfoldingen utsatt for vold og trusler.

Kristiansand tingrett skriver blant annet i dommen at «selv om voldsutøvelsen var begrenset overfor fornærmede, må trusselbildet ha fremstått som massivt. Reaksjonene i etterkant viser hvilken enorm belastning disse forbrytelsene må ha vært for fornærmede.

Særlig graverende er det at forholdet pågikk over så lang tid som tre timer, at det var to stykker som utførte dette sammen, at truslene ikke bare var rettet mot fornærmede selv men også mot hans familie som de tiltalte fysisk befant seg i nærheten av deler av tiden, og at handlingene var utført mot en forsvarsløs person som fornærmede må kunne betegnes å være der han befant seg alene i Oslo sentrum, midt på natten, og svært beruset».

23-åringen tilstod forholdet først i det sjuende og siste politiavhør. 20-åringen tilstod i andre politiavhør, og har derfor fått mest strafferabatt av de to.

Begge de tiltalte er tidligere domfelt for vold.