GOD LUFT: Slik står det til med luftkvaliteten onsdag. KILDE: Norsk Institutt for Luftforskning

KRISTIANSAND: vulkanutbruddet har skapt enorme problemer for befolkningen og dyreholdet på Island. I natt var luftkvalitet målbart dårlig i Stavanger, Bergen og Kristiansand.

Ifølge Norsk institutt for luftforskning (NILU) skyldes ikke forurensningen lokale kilder, men antas å komme fra vulkanutbruddet på Island.

– Selv om friske mennesker ikke vil merke mer enn forbigående ubehag, er det mulig at enkelte personer med lungesykdommer og hjerte— og karsykdommer vil reagere på forurensningen, opplyser Folkehelseinstituttet.

Ingen reaksjoner

— Det kan sammenlignes med lufta på en dårlig vinterdag med skitt og eksos i lufta, sier kommunikasjonssjef Tonje Waaktaar Gamst i Norges Astma- og allergiforbund.

Ingen av NAAFs medlemmer, mennesker med større ømfintlighet for luftveislidelser enn den jevne mann, har meldt tilbake om problemer.

Kun ett medlem har kontaktet forbundet i dagene som har gått:

— Det var et medlem som skulle reise til Island, og ville ha råd, sier Gamst.

- Ellers har dere ingen rapporter om folk som har slitt med pusten?

— Nei. Det kan selvsagt skyldes at den høyeste konsentrasjonen inntraff i natt. Allerede i morgentimene i dag var verdiene oppe i normalt nivå, sier Gamst.

- Må holde seg inne

Rådene NAAF har gitt til mennesker med astma- (hjerte-) og allergisykdommer er de samme som i fjor:

- Skulle betydelig luftforurensning inntreffe som følge av vulkansk aktiviteten, rådes mennesker med luftveislidelser til å trappe opp medisineringen.

Dernest bør man ta sine forholdsregler tilsvarende det de ville gjort ved betydelig forurenset uteluft i vinterhalvåret.

— Det kan bety å oppholde seg minst mulig ute i perioder med svært dårlig luftkvalitet, sier Gamst.

- Innenfor normalen

— Det vi har hatt av tilfeller avviker ikke fra vanlige dager. For vårt vedkommende er det ikke slik at vi har hatt noen unormal aktivitet det siste døgnet, sier Ole Kristian Skomedal, leder for AMK-sentralen på Sørlandet.

- Dere har ikke hatt noen tilfeller av folk med eksempelvis akutte pustevansker?

— Vi har hentet folk med pustebesvær, men det er innenfor normalen, sier Skomedal.