VENNESLA: — Rådmannen har fulgt opp budsjettvedtaket fra i fjor om at det skal spares fire millioner kroner fra neste år. Men av respekt for at

HUNSFOSS: Rektor Frode Aarøe mener det er mange gode argumenter for ikke å legge ned Hunsfoss skole. Foto: Frode Lindblom

rapporten nå er på høring, vil jeg ikke uttale meg. Vi politikere blir beskyldt for ikke alltid å høre, sier Aps varaordfører Berit Kittelsen.

Dyre alternativ

For en uke siden offentliggjorde rådmannen alternativene til ny skolestruktur i nedre Vennesla. Både på Kvarstein og Hunsfoss skoler er spørsmålene mange og usikkerheten stor. Begge skolene er foreslått nedlagt.

Alternativ 0: Beholde dagens struktur, og grunnskolene må redusere driften med fire millioner.

Alternativ 1: Legge ned Hunsfoss skole og redusere Kvarstein til en 1-4-skole og omdisponere restareal til barnehage. Det må bygges nye undervisningslokaler av betydelig størrelse. Moseidmoen skole må utvides med fire klasserom og større gymsal. Prisantydning: 10 millioner. Å omgjøre Kvartstein til oppvekstsenter er prisantydet til minimum sju millioner. Salg av Hunsfoss skole anslås til 12 millioner.

Alternativ 2: Legge ned Hunsfoss skole og beholde Kvarstein som i dag. Et salg av Hunsfoss skole eller vurdere bygget til barnehage. En ombygging er prisantydet til mellom 15 og 40 millioner kroner.

Alternativ 3 : Redusere Kvarstein til en 1-4-skole og omdisponere restareal til barnehage. Å omgjøre Kvarstein til oppvekstsenter er prisantydet til minimum sju millioner. Opprusting av Hunsfoss skole vil koste 15 millioner.

Alternativ 4: Legge ned Kvarstein skole og omdisponere hele skolen til en stor barnehage. En total ombygging vil beløpe seg til 25 millioner. Opprusting av Hunsfoss skole vil koste 25 millioner.

Rapporten omtaler fordeler og ulemper knyttet til elevstørrelse og læringsmiljø. Sentrale faktorer, men det som til sist kan bli utslagsgivende, er kostnadene med dem.

Tror ikke på nedleggelser

— Kvarstein skole har en 120 år lang historie og skolen ble bygget ny i 1997. Jeg har ikke tenkt på at den kan bli lagt ned. Kvarstein trenger skole, sier rektor Olav Aas-Lyngby.

Det samme mener Frode Aarøe om Hunsfoss, folkeskole fra 1911. — Jeg tror på videre drift. Det er mange gode argumenter for at Hunsfoss ikke bør legges ned, sier rektoren.

Høringsfrist er 10. november. Endelig avgjørelse er i kommunestyrets sluttbehandling 20. desember.