KRISTIANSAND: — Det er ikke tvil om at det har vært utvidet båttrafikk her i sommer, sier Jan Roger Olsen med et skjevt smil.

Tirsdag hadde sykehusdirektøren en rolig dag på kontoret, derfor takket han ja til å vise Fædrelandsvennen rundt på prakteiendommen i Randesund. For fire uker siden flyttet han inn, men byggearbeidet er ikke avsluttet.

Olsen innrømmer at den 20 meter lange betongtrappa ned til brygga har tilført husprosjektet en viss bismak.

— Saken har vært en belastning. I alle sammenhenger vi ferdes har det vært kommentarer om trappa, og det har fått en oppmerksomhet som fra vår side ikke var ønskelig.

— I strid med tillatelsen

Det var i vår at Fylkesmannen og kommuneadministrasjon ba om en forklaring, fordi de mente Olsen hadde tøyet byggetillatelsen. Både utfylling og trapp var for ruvende, etter deres syn.

Fem måneder senere er konklusjonen klar: Til byutviklingsstyrets møte neste torsdag ber plan- og bygningssjefen om at trappa rives.

— Det som er bygd er vesentlig forskjellig fra tillatelsen. Det er saken i et nøtteskall, sier plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum til Fædrelandsvennen.

Olsen fikk i 2008 tillatelse til å bygge tomannsbolig på sin 3,5 mål store strandeiendom i Fidjekilen, der han har bodd siden 1995. Direktøren utvikler eiendommen til fordel for sine fire døtre, men det var en forutsetning at beltet mot sjøen skulle bevares grønt.

Angrer ingenting

Huseieren erkjenner at det ble noe mer sprenging og utfylling enn planlagt, men ikke mer enn man må påregne i så store prosjekter. Han står fortsatt for det han har gjort, etter råd fra entreprenøren.

- Så du angrer ikke noe, eller erkjenner å ha gått over streken?

— Nei altså, dette er gjort etter beste vurdering. Det var veldig overraskende at de kom og gjorde inspeksjon midt i en byggefase, og tar standpunkt før man ser totaliteten. Vår intensjon har hele veien vært å følge de regelverk som gjelder, svarer Olsen.

Tidligere i høst fikk han løftet en gravemaskin over taket og ned på sjøsiden, for å flytte på jorda som lå for tett inntil nabo Bjøro Håland. Bark ble fjernet for å pynte til med vegetasjon.

- Må ha trykkekunstner

Olsen håper politikerne ikke ser seg blinde på trappa.

— Mitt ønske er at de ser prosjektet i en helhet. Gi dette nødvendig tid så plantene kan vokse, før man tar så bastante beslutninger på enkeltelementer. Vi har lagt arbeid og ressurser i materialvalg – murstein og kledning – og utforming av huset slik at det skal falle best mulig inn i landskapet.

— Hva hvis dette ender med riving?

— Da må vi nesten gå i dialog. Vil det hjelpe så mye å legge trappa den ene eller andre veien? Hva de ser for seg har vi ikke fått noen klar melding om, mener tiltakshaveren.

Plan- og bygningssjefen sier trappa uansett ikke kan aksepteres.

— Det skal en tryllekunstner til for å få skjult det anlegget der, anfører Gunnar Stavrum.

- Veldig dominerende

Byutviklingsstyret avgjør betongtrappas skjebne i møtet neste torsdag, og de følger trolig administrasjonens råd:

— I utgangspunktet er jeg for at trappa bør rives og terrenget tilbakeføres. Dette var vi bevisst da vi sa ja til bygging av boligen, at terrenget skulle bevares. Nå er trappa blitt veldig dominerende, sier leder Grete Kvelland Skaara (KrF).

Hun tar et lite forbehold siden hun tirsdag ikke hadde lest sakspapirene, samt at saken skal drøftes i partigruppa. I juni var byutviklingsstyret på befaring i Fidjekilen, og de reagerte på hva de så.

- Du mener det ikke er mulig å gjøre tilpasninger slik at trappa går mer i ett med terrenget?

— Nei, ikke sånn jeg ser det i dag. Den er ikke egnet til å kunne tilpasses, svarer Skaara.

Trappa Olsen fikk godkjent i 2011 var ifølge etaten plassert mer diskret i terrenget, med flere grusbelagte avsatser og bruk av naturstein.