Hva synes du om statsbudsjett-forslaget? Diskutér under artikkelen eller på Twitter med hashtag #sb13sør

KRISTIANSAND: Det kommer fram i et brev Knutepunkt Sørlandet har sendt til Stortingets Agderbenk og KS Agder.

– En meget stram ressurssituasjon for Agder politidistrikt og det faktum at Kristiansand kommune ikke tildeles storbymidler over statsbudsjettet gir dobbel negativ effekt og er til bekymring, skriver Knutepunkt Sørlandet i brevet.

Styret for Knutepunkt Sørlandet ber Stortingets Agderbenk og KS Agder sette dagsorden på disse problemene, og følge opp sakene opp mot sentrale myndigheter.

Trenger penger

Levekårene i Agder hører til landets dårligste, og fylkene ligger i toppen når vi ser på uføre-, sosialhjelp— og arbeidsledighetsstatistikk for ungdom. I enkelte deler av fylkene er levekårene dårligere enn i Finnmark og Oslo Øst.

Knutepunkt Sørlandet skriver videre at dette er forhold som direkte eller indirekte fører til krevende utfordringer for Kristiansand, og fører til at landsdelshovedstaden sliter med de sammen problemene som Bergen, Trondheim og Stavanger. De trekker fram eksempler som utgifter til økonomisk sosialhjelp, tiltak for rusmisbrukere og problemer med barn og unge under barnevernets omsorg.

Knutepunkt Sørlandet ber Stortingets Agderbenk og KS Agder ta affære og viser til at Kristiansand er den "storbyen" som har flest anmeldte lovbrudd med unntak av Oslo.

– Kristiansandsregionen med sine 130 000 innbyggere bør sidestilles med Bergen, Stavanger og Trondheim, slik at Kristiansand kommer inn under ordningen med storbytilskudd til bekjempelse av storbyproblemer, understreker Knutepunkt Sørlandet i brevet.

Flere ressurser

De syv kommunene i Knutepunkt Sørlandet har sammen med politiet i Agder utviklet en arbeidsform for å forebygge kriminalitet blant ungdom. Her jobber politiet tverrfaglig og tverretatlig sammen med foreldre og foresatte i forhold til barn og ungdom i risikosonen, og Knutepunkt Sørlandet mener etablering av kjernegrupper og ungdomskontrakter hjelper unge ut av kriminalitet og inn på riktig spor i livet.

Nå frykter politiet i Agder og kommunene i Knutepunkt Sørlandet for at bruk og utvikling av den velegnete metoden gradvis kan bli svekket på grunn av ressursmangel i politiet.

– For å forebygge at ungdommer blir kriminelle i en landsdel med omfattende levekårsutfordringer og høy grad av anmeldte lovbrudd, bør Agder politidistrikt sikres øremerkede midler over en lengre tidsperiode for å opprettholde samarbeidsmodellen med bruk av kjernegrupper og ungdomskontrakter, skriver Knutepunkt Sørlandet i brevet.