KRISTIANSAND: De siste fem årene har gjelden til Kristiansand kommune økt med to milliarder kroner og vil nå 5,3 milliarder i 2013. Politikerne har bestemt at gjelden ikke skal bli høyere. De frykter renteutgiftene vil bli så store at de ikke vil klare de store utfordringene innen pleie og omsorg.

Onsdag kveld la administrasjonen fram et forslag til budsjett der gjeldsveksten ikke bare stanser. Den blir redusert med 110 millioner innen 2016. — Å redusere gjelden er hovedgrepet i dette budsjettet. Det fører til at vi kan bruke mer til omsorg og samtidig styrke den økonomiske stillingen, sier økonomisjef Terje Fjellvang.

Reduksjonen i gjeld, betyr lavere utgifter til renter. Dermed kan kommunen bedre driftsresultatet og fra 2016 kan de klare å drifte 40 nye omsorgsboliger.

Kutter i skole

Økt elevtall etter 2014, flere eldre og flere barnehageplasser, fører til at kommunens utgifter innen disse sektorene vil øke de kommende fire årene. Til sammen øker utgiftene med 77 millioner de kommende fire årene i disse sektorene.

Veksten i utgifter vil likevel bli enda større hvis ikke kommunen gjennomfører de omfattende innsparingene innen skole og oppvekst (se egen sak).

— Skal vi klare kunne møte utfordringene innen eldreomsorgen, må vi klare å få gjelden ned. Hvis ikke kommer vi i en svært vanskelig situasjon når eldrebølgen kommer, sier Tor Utsogn, gruppeleder i Frp.

— Men konsekvensen er altså at det kuttes i skole?

— Vi kan spare penger ved å legge ned skoler, men vi kommer likevel til å fortsette å satse på skole, og Kristiansand vil ha høy tetthet av lærere. Så jeg tror ikke skole vil bli noen stor bidragsyter når det gjelder å redusere driftsutgiftene, sier Tor Utsogn.

Ikke avskrekket

Innen pleie og omsorg er altså planen er 40 nye omsorgsboliger fra 2016, 13 nye sykehjemsplasser som erstatning for de som forsvinner fra St. Josephs når den blir nedlagt og ti nye stillinger innen ergo- og fysioterapi.

Det er også satt av 65 millioner til en utbygging i Rona-Strømme, men denne er muligens ikke klar før etter 2020. Tidligere ordfører Jan Oddvar Skisland, som nå sitter i Aps gruppe, synes ikke situasjonen er avskrekkende.

— Gjelden er litt over landsgjennomsnittet, så situasjonen er ikke så mye mer dramatisk enn hos andre, sier Skisland, som likevel er enig i at det må gjøres noe med skolestrukturen i Kristiansand.

— Vi bruker mye på skole i dag, så noe må gjøres for å effektivisere driften. Vi kan ikke bare lukke øynene og ikke gjøre noe, sier Skisland.

Han får støtte av partifelle Jannike Arnesen.

— Vi må være villige til å slå sammen skoler. Vi driver ikke effektivt i dag, sier hun.

Stor risiko

Kristiansand kommune må betale 400 millioner i renter og avdrag i 2012. Det er inkludert renter og avdrag på lån som blir betalt gjennom kommunale avgifter, som vann og avløp. I forslaget til budsjett advarer kommunenes administrasjon mot det de kaller "en betydelig risiko".

Det optimistiske anslaget om redusert gjeld, baserer seg nemlig på at renten i snitt vil være 3,3 prosent i 2013 og 3,6 prosent i 2016. I tillegg kommer kommunale avgifter til å øke for å kunne betjene lånet. Mens økningen vil være 3.3 prosent neste år, vil kommunale utgifter øke enda mer fram til 2016. Økonomidirektør Terje Fjellvang antydet en økning i kommunale avgifter på 9,2 prosent i 2016. — Øker renta vesentlig, blir veksten enda høyere, sa Fjellvang da han presenterte forslaget til budsjett.