EVJE OG HORNNES: Fredag morgen behandlet plan— og bygningsrådet i Evje og Hornnes en søknad om bruksendring fra Evjemoen Næringspark. Søknaden kom etter at Hero og Norsk Folkehjelp hadde ytret ønske om å bruke Evjemoen til å huse mellom 150-180 asylsøkere. Bygningsmassen som ønskes brukt er i dag kun godkjent som industri- og kontorlokaler, og ikke til overnatting.

Saken ble behandlet av plan- og bygningsrådet i et ekstraordinært møte klokka åtte fredag morgen, skriver Moisund.com. En time senere var saken oppe i kommunestyret.

— Vi kom fram til at vi ikke skulle overstyre plan- og bygningsrådet, sier kommunestyrerepresentant Line Vennesland (Ap).

Rask saksbehandling

Ifølge Vennesland måtte Hero, som driver en rekke asylmottak i Norge, og Norsk Folkehjelp ha et svar fra kommunen innen mandag.

— Jeg var ikke på møtet i plan- og bygningsrådet, men de mente at saksbehandlingen har gått for fort. Slik jeg har fått referert det har ikke kommunen fått inn alle svarene fra naboer og andre aktører, sier Vennesland.

En av de nærmeste naboene i området, Bjørn F. Nilsen, skrev fredag et leserinnlegg i Setesdølen hvor han stiller seg svært kritisk til både asylmottaket og den raske saksbehandlingen. Ifølge Nilsen ble han varslet om planene først 16. oktober. Han frykter også at asylmottaket vil føre til økt kriminalitet i området.

Forståelse for reaksjonene

Vennesland sier at hun har forståelse for de sterke reaksjonene.

— Det er alltid en del frykt knyttet til etablering av asylmottak. Jeg har full forståelse for at folk er skeptiske, men et mottak har også mange gode sider. Neste gang det blir aktuelt å vurdere mottak på Evjemoen satser jeg på at vi har fått rustet opp det kommunale tilbudet, slik at vi er i stand til å ta godt i mot de som kommer. Jeg tror det hadde gått denne gangen også, men det ser altså ikke ut som det blir noe med det første, sier hun.

Fædrelandsvennen kom lørdag ikke i kontakt med Morten K. Haraldstad (KrF), som la fram forslaget om bruksendring i plan- og bygningsrådet. Ordfører Bjørn A. Ropstad (KrF) og daglig leder i Evjemoen Næringspark AS, Ståle Olsen, har heller ikke vært tilgjengelig for kommentar.