NEW YORK/KRISTIANSAND: — Vi har fått beskjed om at ingen får lov til å bevege seg på utsiden etter klokken 15 i ettermiddag. Universitetsledelsen er redd for at vi skal bli truffet av gjenstander i uværet, sier Tina Kasin (20) fra Kristiansand.

Hun studerer journalistikk ved Long Island University som ligger like ved den lille byen Brookville på Long Island. Hun har allerede følt på naturkreftene i løpet av dagen.

— Vi har allerede sett et tre som har blåst overende inne på campus-området, sier Kasin.

Ikke på jobb

I 84th street i Brooklyn har Gerd og Willy Christiansen fra Kristiansand og Søgne satt seg til for dagen.

— Ingen tog eller busser går, ingen skoler er åpne. Kontorer er stengt og våre to sønner som jobber som "carpenters" har fått beskjed om ikke å komme på jobb i dag, sier Gerd Christiansen.

- Har dere hamstret mat?

— Nei, nei. Dette her går over i løpet av et par dager. Vi bor i et mursteinshus som er kjedet sammen med andre, så det er ingen fare for at noe skal skje med huset. Det verste som kan skje er at strømmen går, sier 67- åringen.

Kommer ikke til leiligheten

Andrea Haahjem rakk akkurat å lande i New York før stormen meldte sin anmarsj. Hun studerer til daglig på Berkley university i millionbyen.

— Akkurat nå er jeg innlosjert hos venner i Matawan i New Jersey. Jeg bor i en leilighet på Manhattan, men det er umulig å komme seg opp dit i dag så lenge det ikke går tog, sier Haahjem.

Leiligheten ligger langt sør på Manhattan – like ved området som er i størst fare for å bli rammet av flom.

— Vi ligger like utenfor evakueringssonen. Leilighetene som ligger et par-tre gater nærmere elva er evakuert, sier Haahjem.

Er på stranda i Brooklyn

Restauranteier Rhett Tønnesen (41) fra Hovden besøker familien i Brooklyn, og er nede langs stranda da Fædrelandsvennen ringer rundt klokka 12.30 lokal tid.

— Det er ikke så galt her nå, stormen er ikke ventet helt ennå, sier han.

Tønnesen sier at det har vært en spesiell dag i bydelen.

— Dette er ikke den største stormen, men det kan komme vind opp mot 180 km/t. Folk hamstrer mat og andre ting, og det er mest turister som er ute i gatene. Ellers er alt stengt av butikker og skoler, og ingen busser går. Det kan bli "heavy" i kveld, og jeg kommer til å holde meg inne, sier Tønnesen.

— Det skal vist bli verst litt lenger sør mot Atlantic City der vannstanden kan gå opp 2,5 meter. I Kristiansand hadde jo noe slikt vært fullstendig kaos. Det blir nok uansett verst for dem som bor nede langs kysten, sier han.

Venter på stormen

Jens Petter Holmquist (60) (nr. to f.h.) fra Mandal er med kona Emmy Holmquist (54), Steinar Skeie (61) og Vigdis Vetnes (64) i New York på ferie. Foto: Privat

Inne på Manhattan sitter Mandal-lærer Jens Petter Holmquist (60).— Vi er to vennepar som skal være i New York en uke, fram til torsdag. Akkurat nå har vi søkt ly inne på hotellet like ved Times Square i hjertet av Manhattan, og har gardert oss med lommelykter. Vi blir nok her i dag, eller drar over til nabohotellet for å spise middag der hvis det er mulig, sier han.

— Det er mange stengte butikker, men likevel en del turister ute i gatene. Vi merker ikke noe særlig til vinden ennå. Vi ser på CNN og venter på at det skal bli litt action, sier han.