AUST-AGDER: — Dette har vært en helt nødvendig plan å få ut i verden. Nå har vi gått i nesten to år uten en gyldig plan for senterstruktur og handel. Vi kan ha gått glipp av næringsutvikling på grunn av dette, sier Bjørgulv S. Lund (H), fylkesordfører i Aust-Agder.

Fylkestinget vedtok en plan for nesten to år siden som Fylkesmannen underkjente på grunn av nye retningslinjer som skulle beskytte sentrumshandelen i byene. Dette gikk spesielt ut over Sørlandsparken Øst, der all utbygging i Ikeas nabolag stoppet opp. Fylkesmannen mente at varehus som skulle etablere seg i næringsområdet måtte være på minimum 8000 kvadratmeter. Så store butikker er det svært få som bygger i Norge.

— Nå er minstestørrelsen satt til 3000 kvadratmeter, noe som er innenfor det handlingsrommet vi har fått. Det er på størrelse med butikkene i Avenyen, og gir i alle fall mulighet for at nye bedrifter kan etablere seg. Nå kan utbyggingen fortsette, omsider, sier Lund.

Kan få selskap

Ikea har blitt liggende ensom på østsiden av parken, mens all utbygging har skjedd vest for fylkesgrensen. Møbelgiganten har vært svært klar på at naboer står øverst på ønskelisten.

— Nå har i alle fall vi gjort vårt for at Ikea skal få selskap. Jeg kjenner ikke til hvorvidt utbyggere står klare. De bygger jo ut veldig mye i Sørlandsparken for tida, men dette ligger like ved Ikea, og bør være attraktivt, mener Lund.

Kan bli stoppet

Det er imidlertid ett mulig skår i gleden. Planen gjelder for all senterutbygging i Aust-Agder. Og et av områdene er svært omstridt.

— Når det gjelder Bergmoen i Grimstad, har vi gått utover handlingsrommet vi har fått hos Fylkesmannen. Der kan det bli problemer. Så er det opp til fylkesmannen å avgjøre om akkurat den delen av planen er så viktig at hele planen trekkes tilbake. Men jeg tror ikke det. Jeg forholder meg ikke til det. Den blir ikke stanset. Det er ikke tema, sier fylkesordføreren.