KRISTIANSAND: 125 voldssaker på byen hittil i år er 22 flere enn i fjor.

— Dette er målt mot i fjor, som var det beste året noensinne. Sommeren i år var noe mer heftig, med en del større skjenkearrangementer, dessuten har vi hatt noe mindre ressurser til patruljering, forklarer politistasjonssjef Ole Hortemo i Kristiansand til fvn.no.

12,5 voldssaker per måned er fortsatt et stykke bak snittet på 16 de siste ti årene.

Mest bekymret er stasjonssjefen for narkotika, som florerer i Sørlandets hovedstad. 950 saker betyr en økning på 131, eller 13,5 prosent, forklarte han i sin halvårlige orientering for formannskapet onsdag.

— Dette er bekymringsfullt i forhold til at vi ikke har brukt mer ressurser enn i fjor. Økningen skyldes i første rekke at narkotika er mer utbredt i et stadig større lag av befolkningen, forklarte han.

Det er i første rekke hasj som stadig oftere benyttes til å piffe opp festen, i stedet for alkohol. Økt tilgang betyr at hasj er lett å få tak i for en rimelig penge. Etter hasj er amfetamin mest populært.

— Det er en helt annen kultur nå. Selv blant streite ungdommer bruker man hundre kroner på hasj, fremfor å kjøpe en haug øl. Det er billigere og lettere, opplyste Dag Vige, Venstres gruppeleder som har nær kontakt med ungdommen som lærer og elevombud på Fiskå skole.

Mer gledelig er utviklingen innenfor den tradisjonelle vinningskriminaliteten; tyverier og innbrudd.

— Dette er en nasjonal trend. Nedgang fra 2600 til 2200 betyr at 400 færre personer er utsatt for tyverier eller innbrudd i privatboligen sin, sa Hortemo.

Totalt er det hittil i år utført 5100 forbrytelser, 300 færre enn i fjor. 40 prosent av forbrytelsene blir oppklart.

Blant sakene som har krevd store ressurser er tre overfallsvoldtekter, som alle regnes for oppklart.