KRISTIANSAND: Det var lille julaften i fjor at lillesanderen ble mistenkt for promillekjøring da han var på vei hjem fra en restaurant i Kristiansand til sin bolig i Lillesand

Ifølge tingrettens dom fikk politiet to meldinger om en mulig promillekjøring på strekningen Kristiansand – Lillesand. «Politiet fikk først en anonym oppringning om at tiltalte hadde kjørt i beruset tilstand fra en restaurant i Kristiansand i retning Lillesand og politiet fikk kort tid etter en ny telefonoppringing fra en mann som sammen med en kamerat hadde kjørt etter tiltalte fra E-18 og ut til Lillesand hvor tiltalte bor.

Åpenbart beruset

På bakgrunn av de ovennevnte meldinger, rykket en politipatrulje ut til tiltaltes bopel i Lillesand. Politipatruljen ankom tiltaltes bopel cirka kl. 16.50. Tiltalte var da i huset sammen med sin samboer.

Tiltalte som var åpenbart beruset, opplyste til politiet at han hadde drukket 1–2 glass rødvin. Tiltaltes samboer sa at han hadde drukket et glass rødvin og viste fram et rødvinsglass. Selv drikker hun visstnok kun hvitvin. Det ble ikke opplyst noe om inntak av annen type alkohol. En foreløpig alkotest tatt av tjenestemennene på stedet, viste en promille på 2. Tiltalte ble deretter tatt med til legevakta i Kristiansand for blodprøvetaking og klinisk undersøkelse. Tiltalte var beruset og vasete under kjøreturen.

Resultatet av blodprøven tatt kl. 17.55 viser en promille på 2,29. Legen som foretok den kliniske undersøkelsen har konkludert med at tiltalte var lett påvirket/moderat påvirket. Til legen opplyste tiltalte at han hadde drukket 2 glass rødvin.

Etter avsluttet undersøkelse på legevakta ble tiltalte kjørt hjem igjen av politiet. Førerkortet ble beslaglagt, men utlevert til tiltalte den 02.05.2011 pga. fristforsømmelse fra politiets side.

Drakk etter kjøringen

Tiltalte har i politiavhør forklart at han drakk svært lite alkohol på formiddagen den 23.12.2010, men at han drakk en halv liter konjakk fra han kom hjem fra juleavslutningen kl. 16.10 og til politiet ankom hans bopel kl. 16.50. Han har videre forklart at kjøreturen hjem var vanskelig både fordi han var uvant med å kjøre denne type varebil, bilen var tungt lastet og det var i tillegg vanskelige kjøreforhold. Grunnen til at han drakk så mye alkohold etter at han var kommet hjem, var at han etter en lang tids press privat, nå endelig kunne ta seg en uke fri fra sine forpliktelser. Da samboeren satte fram en flaske god konjakk til ham, ble fristelsen med andre ord for stor. Tiltalte har videre forklart at han normalt bruker svært lite alkohold, og at han er i god fysisk form.

På bakgrunn av tiltaltes politiforklaring med hensyn til inntak av alkohol etter avsluttet kjøring, ble det av politiet bedt om en sakkyndig uttalelse fra Folkehelseinstituttet. I sakkyndig uttalelse fra Folkehelseinstituttet konkluderes det med at forutsatt et slikt alkoholinntak som forklart av tiltalte (1/2 flaske 0,75 liter flaske konjakk), ville promillen under den aktuelle kjøringen vært på minst 0,57 promille. Den sakkyndige har videre opplyst at de aller fleste kort tid etter inntak av en slik mengde alkohol ville bli meget sterkt plaget av ubehag med kvalme, brekninger og oppkast. Etter bevisføringen legger retten til grunn at så ikke er tilfelle i denne saken.

Mulig forgiftning

Etter at tiltalte hadde opplyst at det ikke dreide seg om en flaske på 0,75 liter, men en flaske på 1 liter konjakk, har den sakkyndige i sin forklaring for retten, fremholdt at en slik mengde alkohol ville ført til en slik forgiftning av kroppen at de ovennevnte plagene ville bli forsterket og at det i tillegg høyst sannsynlig ville ha inntrådt en eller annen form for bevissthetstap. Han har på denne bakgrunn valgt å ikke foreta en ny tilbakeregning av eventuell påvirkningsgrad under kjøringen.

Anken avvist

Den domfelte mannen fra Lillesand, som for øvrig også tidligere er dømt for kjøring i alkoholpåvirket tilstand, anket dommen fra Kristiansand tingrett til lagmannsretten. Lagmannsretten har nektet anken fremmet for behandling, og viser i likhet med tingretten til at den domfeltes forklaring virker oppkonstruert.

Dommen er anket til Høyesterett.