BYKLE: – Situasjonen var ikke slik at den skulle ha utløst noen redningsaksjon. Dette er misbruk av ressurser, sier politiførstebetjent Dag Hovden ved Valle og Bykle lensmannskontor til Fædrelandsvennen.

Mener du det var misbruk av ressurser? Si din mening i debattfeltet under artikkelen.

Det var sist mandag at den 39 år gamle østlendingen som vandrer sammen med hunden sin i fjellet mellom Lindesnes og Nordkapp klarte å få Hovedredningssentralens SeaKing helikopter til å rykke ut.

Fast i elva

Da de skulle krysse ei flomstor elv kom mannen over, mens hunden ble sittende fast på en stein ute i elva. Hundeeieren klarte ikke å få tak i hunden sin og ringte 112 og ba om hjelp.

– Politiet og Hovedredningssentralen avviste anmodningen. Dette var ingen politisak. Mannen fikk beskjed om å prøve og hente hjelp annensteds fra, sier Hovden.

Via kona og venner prøvde den uheldige hundeeieren deretter å få tak i hjelp på annet vis.

– De skjønte at privat helikopter med vinsj ville bli svært dyr, omlagt 70.000 kroner, sier Hovden.

Avslo hjelp

– Ved 22-tiden ringte hun på nytt til politiet og sa hun var bekymret for at mannen nå begynte å bli både deprimert og nedkjølt. Dermed besluttet Hovedredningssentralen likevel å sende inn SeaKing helikoptret. Det så nå ut som en redningsoperasjon. Hunden ble berget, men mannen sa han ikke trengte noen hjelp selv. Han hadde telt i nærheten og ville tilbake dit, sier Hovden.

Dermed ender det med påtale fra politiet og straffeforfølgelse.

– De har uttrykt seg på en måte som medførte en redningsaksjon det ikke var grunnlag for. I tillegg til Hovedredningssentralen var også mannskaper fra Røde Kors vestfra involvert aksjonen, sier Hovden.

Hovedredningssentralen vil ikke opplyse til Fædrelandsvennen hvorvidt de kommer til å kreve erstatning for utgiftene aksjonen har påført dem.