AGDER: — Vi er imidlertid ikke uenige i sak, tror jeg, sier Ropstad som samtidig støtter at sønnen i gårsdagens Fædrelandsvennen velger og ikke si hvor han står i saken om fylkesoverføring. - Han skal tross alt møte dette i Stortinget, og denne saken er komplisert, sier Bjørn A. Ropstad.

Reaksjonene blant ordførerne som søker overgang er delte på at Stortingsrepresentantene i Aust-Agder nå trår vannet i denne saken. Unntaket er Freddy de Ruiter (Ap) som hele tiden har sagt at han er motstander av at Lillesand, Evje og Hornnes, Iveland og Birkenes skal få bytte fylke.

Slå sammen fylkene

— Jeg er litt redd for å blande meg inn i deres rolle, og forstår at de må snakke med sine grupper. Vi vet imidlertid hva de mener hvis de får lov til å stå fritt i denne saken, sier Ropstad.

Bjørn A. Ropstad er nå klar på at hvis de fire får ja til overflytting må statsråden samtidig si ja til å slå sammen fylkene. Gjennom dette støtter han partileder Knut-Arild Hareide, som i et intervju med Fædrelandsvennen har hevdet det samme.

Samtidig har gruppeleder i Lillesand KrF, Andreas Brovig bedt om et møte med Hareide, fordi han ikke er enig i denne uttalelsen. Dette viser at denne saken er i ferd med å bli svært vanskelig innad i KrF også.

Forventer en mening

— På ett eller annet tidspunkt må de ut med sitt standpunkt, sier Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp). - Men vi kan ikke sitte og vente til saken kommer til Stortinget, det er ugreit og ikke bra at våre stortingsrepresentanter ikke har en mening om denne saken. Vi må forvente av dem at de mener noe i en så viktig sak for landsdelen.

Mykjåland er spent på utviklingen av saken videre, men roser departementet for ryddig behandling av saken. - Jeg ser at noen mener jeg kjenner utfallet av saken. Det gjør jeg ikke, jeg forsøker nå å få til et møte i departementet med oss fire ordførere, og vet ikke hva statsråden lander på, sier Mykjåland.

Skremmer mange

— Dette er en veldig vanskelig sak, selv for en stortingsrepresentant, sier Arild Windsland (H) ordfører i Birkenes. Winsland lever godt med at Svein Harberg velger å ikke uttale seg om saken.

— Vi har aldri vært nærmere en endring av grensene enn nå, og det tror jeg skremmer mange, sier Windsland. - Jeg føler at vi nå er med på en viktig samfunnsdebatt, at vi kan flytte steiner, at når historien skrives om 100 år vil denne saken bli nevnt spesielt.

De tre ordførerne er alle klare på at det er på tide med en ny regiondebatt i Norge og at saken om fylkestilhørighet viser dette. - Vi har satt fyr på noe som er moden for revisjon, sier Windsland. Dette er ikke en diskusjon mellom Arendal og Kristiansand, men om Agder og tilhørighet i Agder.