KRISTIANSAND: — Vi spurte om progresjonen i arbeidet til kommunen. Det var et godt møte, og vi er veldig fornøyde med svarene vi fikk, sier statssekretær i departementet, Henriette Killi Westhrin.

Kristiansand kommune ble invitert til Miljøverndepartementet etter at Bård Vegar Solhjell ba om et møte etter strandsonekonferansen i Arendal i sommer. Hans forgjenger Erik Solheim bestemte at boder satt opp før 1995, da Flekkerøyplanen kom, skal enkelt få dispensasjon til å kunne brukes til fritidsformål, altså hytter. Boder bygget senere vil vanskeligere kunne få dispensasjon.

Kommunen stilte på møte ved leder av byutviklingsstyret, Grete Kvelland Skaara (KrF), teknisk direktør Ragnar Evensen, plan— og bygningssjef Gunnar Stavrum og representanter for fylkeskommunen.- De redegjorde for planene for å følge opp vedtaket fra Miljøverndepartementet, og planene viser at de jobber godt for å få det til. Til nå har 60 sjøbodeiere sendt inn søknad, og antallet søknader har tatt seg sterkt opp i løpet av høsten. Fire søknader er ferdigbehandlet, og det er viktig for oss at dette gjøres på en god måte, sier Westhrin.

Positivt møte

Nå håper hun at folket på Flekkerøy raskt får sendt inn søknader for riktig bruk av de rundt 600 sjøbodene. Dersom man ikke søker, så må kommunen purre og eventuelt oppsøke dem det gjelder slik at alle sjøbodene er i tråd med vedtaket.

Grete_Kvelland_Skaa_515616a(1)

Grete Kvelland Skaara , leder av byutviklingsstyret, er også fornøyd etter møtet.— Det var et veldig konstruktivt og positivt møte. Vi var invitert for å legge fram hvordan vi følger opp vedtaket, og jeg tror de syntes det var veldig okei, sier Kvelland Skaara.

Westhrin forteller at departementet imidlertid ikke har satt noen tidsfrist for når alle søknadene skal være ferdigbehandlet.

— Det virker som de vil være ferdig med arbeidet i løpet av et år, men vi har ikke satt noen tidsfrist. De første søknadene er alltid vanskeligst å behandle, så letter dette seg nok etter hvert som man blir mer erfarne, sier hun.

Kan støtte kyststi

Hun sier det er viktig at departementenes vedtak nå følges opp.

— Utfordringen er å håndtere situasjonen slik at bruken reguleres etter om man skal kunne overnatte, eventuelt hvor lenge og etter den historiske konteksten. Kommunen og fylkeskommunen får gå inn i enkeltsakene, men vi er opptatt av at det overordnete vedtaket blir fulgt opp.

Departementet var også fornøyd med progresjonen for å få kyststien på plass, som skal sikre tilgang til sjøområdene på øya.

— En ting er få alle regulert alle inn etter loven, en annen ting er å sikre allmennhetens ferd i området, og derfor er kyststien svært viktig, sier hun.

Westhrin sier at departementet også er villige til å hjelpe kommunen med saksgangen.

— Vi kan bidra med juridisk hjelp og vi er også åpne for å yte økonomisk bistand til kyststien hvis det er ønskelig, sier hun.

Saken gjelder rundt 4-500 sjøbodeiere, som sammen eier rundt 600 sjøboder på Flekkerøy.