KINSHASA: — Jeg synes det er forferdelig trasig. Av de tre bursdagene blir nok dette den trasigste. Når de var i Kisangani hadde de cella for seg selv og kunne få handlet inn litt. Nå sitter de sammen med fire andre. Med den sjikaneringen som har foregått der blir nok denne bursdagen forbigått i stillhet, sier Mathilde Moland til fvn.no.

Hun hadde søndag kveld ikke snakket med sønnen på en ukes tid. Om hun får en telefon til tirsdag er usikkert.

— Det kan godt hende. Han får jo ringt av og til, men samtalene har til nå vært veldig korte, sier Moland.

Fikk fengselsbesøk i dag

De to nordmennene ble i desember overført til Ndolo-fengselet i hovedstaden Kinshasa. Der har de sittet sammen med flere andre fanger. Tre av dem som de har delt celle med skal tidligere ha vært ansatt i andre fengsler.

Ambassaderåd Alida Endresen (48) står for den direkte oppfølgingen fra norske myndigheter. Siden de ble plassert i Ndolo-fengselet har hun besøkt Moland og French seks ganger. I dag besøkte hun dem igjen, for første gang siden 12. februar.

- Jeg snakket med Tjostolv og Joshua. De er ikke flyttet og bor fortsatt på en 12-mannscelle med fire andre innsatte. Jeg møtte også fengselsdirektøren for oppfølging av tidligere møter, sier Endresen til fvn.no.

Ambassaderåden fra Stavanger bor cirka en halvtimes kjøretur unna Ndolo-fengselet.

Banket opp i fengselet

For litt over to uker siden skal Moland og French ha blitt banket opp og rundstjålet på cella. I et brev til advokat Morten Furuholmen opplyste de to at de ble mishandlet av både fanger og betjenter. Furuholmen innkalte da til pressekonferanse for å be statsminister Jens Stoltenberg om å gripe inn. Endresen bekrefter overfor fvn.no at Moland ble bitt i fingeren. Han har siden fått behandling med antibiotika. Søndag var det ingen endring i helsetilstanden til de to. Det skal heller ikke ha vært noen flere episoder av sjikane eller mishandling.

Ifølge Endresen er de fleste innsatte i Ndolo tilknyttet militæret eller ulike militsgrupper. Andre sitter inne for våpenrelaterte forbrytelser.

— Det er et militærfengsel med ganske strenge regler og forholdene er enkle, sier Endresen.

— Hvordan har nordmennene det i fengselet?

- Det er ingen som har det spesielt bra i kongolesiske fengsler. Det er svært dårlige forhold generelt, sier Endresen.

— Har norske myndigheter noen mulighet til å påvirke forholdene nordmennene soner under?

— Vår mulighet ligger i å ha en dialog med fengselsmyndighetene. Den dialogen føres løpende og vi har opplevd at ting har blitt bedre siden de ble plassert i Ndolo i desember.

Positiv utvikling

— På hvilken måte?

— Jeg vil ikke uttale meg om detaljer, men det gjelder blant annet tilgangen til lege og adgang for besøkende. Jeg tror at den oppmerksomheten som vi har vist denne saken har påvirket sikkerheten til de to i positiv retning.

Hun forteller at sikkerheten til nordmennene er noe som tas opp hver gang norske myndigheter er i kontakt med fengselsledelsen.

— De kongolesiske myndighetene er selv opptatt at de har ansvaret for sikkerheten deres. De ønsker ikke at det skal skje dem noe.

Politisk uro

Tre måneder etter valget i Kongo er landet fremdeles uten en fungerende regjering. Endresen tror at sjansen for at Moland og French blir utlevert til Norge er svært liten før den er på plass.

- Den forrige regjeringen sitter fremdeles, men fungerer nå som et forretningsministerium med langt mindre handlekraft. Muligheten for at de slipper løs før regjeringen er på plass er til stede, men liten, sier Endresen til Fædrelandsvennen.

I desember ble president Joseph Kabila utropt som valgvinner. Lederen av opposisjonen nektet å godta resultatet og siden har landet vært preget av blodige sammenstøt og demonstrasjoner.

Først i begynnelsen av februar ble valgresultatet offisielt, men den politiske situasjonen er ennå ikke løst.

Mathilde Moland reagerer på at norske myndigheter mener at en løsning avhenger av en politisk løsning i Kongo.

— Jeg kan ikke skjønne at det er nødvendig. President Kabila kan jo benåde dem uavhengig av dette, sier Moland.