FRUSTRERT: Ikke kjekt å gjøre det hyggelig i Skippergata når juletre med pynt forsvinner gang etter gang. Elin W. Johannessen, kvinnen bak Elins klær og hatter, vet ikke om hun gidder å kjøpe nytt juletre. Til sammen tre ganger har tyver stukket av med juletreet hennes. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: — Det er selvsagt irriterende når sånt skjer. I tillegg koster det. Men jeg tror vi må regne med at slike ting skjer i et levende bymiljø, sier Harald Andersen i Kvadraturforeningen.

I helga forsvant et nypyntet juletre fra Elins klær og hatter i Skippergata. Elin W. Johannessen hadde nettopp satt treet ut, med splitter nye lys. Det fikk ikke stå et døgn en gang. Andersen i Kvadraturforeningen har ikke hørt om mange stjålne juletrær. Men palmene som foreningen kjøpte inn i sommer, fikk heller ikke stå lenge.

— I sommer kjøpte vi inn 30 palmer som skulle settes ut i byen og vokse seg store og fine. De ble satt ut i byen, og tanken var at de skulle være i kommunens drivhus om vinteren og settes ut hver sommer. De forsvant en etter en, forteller han.

Lette å bære

Selv om palmene ble festet, viste det seg at det var for enkelt å ta dem med seg.

— Vi fikk inn rapporter fra folk som har sett folk ta med seg palmene. Alkohol er hovedårsak til slikt hærverk på nattestid. Da finner folk på ting som de ikke helt forstår konsekvensen av. Vår lærdom er at vi nå setter ut ting som er vanskelig å ta med seg. Enten at det vi setter ut er for tungt, eller at vi fester det slik at det blir vanskelig å ta med, sier Andersen.

Han håper at Elin W. Johannessen får opp igjen juletreet sitt.

— Jeg tror lysten til å gjøre hærverk blir mindre jo flere trær som settes ut. Vi setter ut 300 juletrær i bybildet de neste dagene. Noen med belysning, andre ikke. Vi skal gjøre mye for at byen skal se koselig ut, og håper det blir mindre hærverk av det, sier Andersen.

- Pøblene må ikke vinne

Han tror stjeling av juletrær og andre planter er rene pøbelstreker.

— Jeg tror ikke folk stjeler for å skaffe seg et juletre i stua så tidlig. For meg virker det som pøbelstreker. Jeg synes det er synd hvis pøbelen får vinne. Mitt råd vil være å få ut trærne igjen og gjøre det vi kan for å pynte byen, sier han.

Kvadraturforeningen har også ansvaret for julegrana, som søndag ble tent på Nedre Torv. Også det har blitt utsatt for omfattende pøbelstreker.

— Der opplever vi nesten hvert år at folk klatrer i julegrana og river ned pynt og belysning på julegrana. Slike ting er en del av et levende byliv, mener Andersen.