KRISTIANSAND: Dette er noen av de dramatiske hendelsene det siste året:

Trusler

Slåsskamper

Ildspåsettelse

Utskjelling av ansatte

Hærverk på datamaskiner

Forsøk på å ødelegge alarmanlegget i bygget

— Nå er det nok, sier biblioteksjef Anne Kristin Undlien.

  • Spesielt perioden med ildspåsetting gikk inn på de ansatte og var veldig skremmende. Til nå har det vært for mye som har gått på gjengens premisser, fortsetter Undlien.

  • Det kan virke som om situasjonen går ut over folk som ønsker å bruke biblioteket på vanlig måte. At problemene er så mange at andre ikke tør være der, sier politioverbetjent Hans Martin Skovly.

Truende

Mandag 7. januar skrev Fædrelandsvennen om ungdomsgjengen som i et år har oppholdt seg mye på biblioteket. De er mellom 10 og 20 stykker i alderen 14 til 18 år. Noen av norsk opprinnelse, og noen av utenlandsk, ifølge biblioteksjefen.

— De kommer som oftest midt på dagen, og er ut og inn med jevne mellomrom, helt til vi må kaste dem ut når vi stenger klokken sju, sier Hanne Dahll-Larssøn, leder for ungdomsavdelingen.

— Det er mye utskjelling. De er veldig flinke til å fortelle oss hvor lite vi er verd, for å si det fint, sier Undlien.

Les også: Ville sette fyr på biblioteket

Stenger dører

Politiet var i går i møte med representanter fra biblioteket, Kristiansand kommune, Flyktningetjenesten, Mottaksskolen og Psykiatrisk Ungdomsteam, blant andre. Det for å finne en løsning på problemet. Datamaskinene og sitteplassene i ungdomsavdelingen er allerede fjernet, og vakter kommer hyppig innom. Nå skal også politipatruljene regelmessig gå innom biblioteket.

Anmeldt

På det halvannen times lange møtet ble nye tiltak drøftet, men hvilke disse er vil verken biblioteksjefen eller politioverbetjenten ut med. De skal bli drøftet videre på møtet som holdes neste uke. Men at en av inngangene skal stenges er bestemt. Det for å få mer oversikt over hvem som går ut og inn.

— Biblioteket skal være åpent for alle. Vi må vise at vi ikke finner oss i det som har skjedd, sier Skovly. Til sammen tror han at tenåringene er anmeldt for fem eller seks forhold som har skjedd på biblioteket. En av anmeldelsene gjelder en av tre branner de har startet. To av dem i en søppelkasse, og en i en bokhylle.

Identifisert.

Undlien håper nå å få jobbe tett med politiet i tiden fremover. Blant annet for å få lokalisert de involverte. To av ungdommene er identifisert, og har fått brev tilsendt om at de er utestengt fra biblioteket. En kopi er sendt til deres foresatte.

  • Vi har fått spørsmål om vi tror de er sinte på oss. Det tror jeg ikke. Men de er nok generelt sinte, og så er biblioteket en lavterskelplass på lik linje med 7-Eleven og McDonald's, avslutter hun.