KRISTIANSAND: Hans Antonsen er daglig leder i kommunikasjonsbyrået Ordkraft. Han la fredag frem den andre rapporten om omdømmet til Sørlandet, og det er fortsatt sol, sommer og vakker natur som er de største fordelene med å bo her.

— Ikke snakk nedsettende - Vi må slutte å snakke nedsettende om at den største fordelen til Sørlandet er sol og sommer. Dette er et kjempegodt utgangspunkt for en landsdel som vil være attraktiv. Det som er utfordringen er å supplere dette bildet med andre kvaliteter. Det må være et godt utdanningstilbud for høyere utdanning og lett å skaffe seg jobb, også for folk med høyere utdanning, sier Antonsen til fvn.no.

I rapporten kommer det faktisk frem at sørlendingene ser bedre muligheter for å få jobber med høyere utdanning, og at de ser lyst på fremtiden i forhold til å få jobber. Antonsen forteller at det i dag er 4000 ledige jobber på Sørlandet, og at mange av disse befinner seg innenfor næringslivet.

Lite likestilling En av utfordringene på Sørlandet er likestilling. I rapporten svarer kun 14 prosent at de er helt enige i påstanden om at likestillingen er kommet like langt her som ellers i landet.

I undersøkelsen er Sørlandet på en del felter sammenlignet med Rogaland og Vestfold. Rogaland har blant annet mange flere interessante jobber for folk med høyere utdanning. Her ligger Sørlandet og Vestfold omtrent på samme nivå, men langt etter Rogaland.

Når det gjelder likestilling, ligger Rogaland og Vestfold omtrent på samme nivå, og seks – syv prosent høyere enn Sørlandet.

Når det gjelder forholdet til vakker natur og det at det er et godt sted å vokse opp, ligger Sørlandet langt foran både Rogaland og Vestfold.

- Ting å jobbe med - Når jeg hører resultatene av undersøkelsen i dag, har vi absolutt ting å jobbe med på Sørlandet. For det første har vi en utrolig kommunikasjonsutfordring i å få de to fylkene til å få større kjennskap til hverandre. For det andre har vi en jobb å gjøre i forhold til likestilling. Vi gjør en del ting riktig her, men må absolutt bli bedre på dette, sier stortingsrepresentant Dagrunn Eriksen (KrF).

— Synes du det er problematisk at sol og sommer er det største fortrinnet til Sørlandet?

— Nei, det synes jeg ikke, men i tillegg var det mange som mente at det var godt å vokse opp her. Jeg synes dette gir oss en enda større forpliktelse til å ta vare på naturen og drive miljøvern, sier Eriksen.

Oppmuntrende Fylkesordfører Thore Westermoen er også veldig fornøyd med rapporten.

— Jeg synes Omdømmebarometeret gir grunn til oppmuntring. Det viser blant annet at selvbildet har styrket seg noe på Sørlandet. Jeg tror også slike rapporter er viktige for å bevisstgjøre oss om at vi er ambassadører overfor resten av landet. Folk i Norge får et inntrykk av hvordan det er å bo her alt etter hvordan vi fremstiller det, sier Westermoen til fvn.no.

— Vi har imidlertid en utfordring som jeg mener vi må ta alvorlig. Agder utmerker seg blant annet med å ha flest nyetablerte bedrifter. Vi har også et høyteknologisk miljø som utmerker seg. Vi har til nå ikke vært flinke nok i fylke og kommunene til å komme ut med dette i media. Her har vi en utfordring, sier Westermoen.